Krontorp

Kategori: Torp

Krontorp, fanns under åren 1820 – 1900, bostad åt Fjärdingsmän. Först boende var Fjädingsman Anders Jansson född 1773 med hustru Lisa Greta Ersdotter.
Det här torpet bestod av två bostadshus, en bod och lagårdsbyggning, och låg mellan gamla RV 51 och smalspåriga järnvägen Örebro – Norrköping. När nya sträckningen av RV 51 byggdes år 1960 trodde vi att grunden till bostadshuset hamnat under vägen, men vid efterforskning och med hjälp av Rolf Persson hittade vi husgrunden öster om vägen alldeles intill viltstängslet. Grunden till lagårn ligger i dag mellan de bägge vägarna.
Största delen av åkermarken låg på östra sidan järnvägen.

Koordinater: 58.933273, 15.429179

Information om Krontorp

Den sist boende var mannen som kom i konflikt med grannen Betzholtz, (Gamla Gustavsberg) Kronofjärdingsman Karl Gustaf Landberg född 1843 och hans hustru Johanna Augusta Andersdotter född 1851. De flyttade till byn Kopparberg i Lerbäck.

Det finns en skrift om konflikten, skriven av Karl Strömberg under pseudonym och fingerande namn, med namnet ”Grannarna”. Den går att läsa vid Boo skola (Boo hembygsgård). Torpet skyltades augusti 2013 av Boo Hembygdsförening.

Låg snett emot Gustavsberg (sydväst).Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com