Stora Kopparbol

Kategori: Gård

Stora Kopparbol, nämns redan på 1400 – talet som två åbor.
Den första av oss kända som bodde här 1763 var Olov Jonsson född 1700 med hustru Kerstin Nilsdotter 1708. På den andra gården bodde en son Jan Olovsson född 1742 med hustrun Ingeborg Torstensdotter född 1734. År 1840 är den ett mantal, och 1866 arrenderar baron Malkolm Fredrik Georg Hamilton den här gården också.
På vår karta från 1875 finns det två byggnader (bostadshus) som ligger ungefär där bostadshuset finns 2014, medan tre lagårdsbyggnader finns där Boskulla Oxlagård låg senare. Kunde det vara Stora Kopparbols lagårdsbyggnader tidigare?

Koordinater: 58.921758, 15.473889

Information om Stora Kopparbol

Huset bestod på 1940 – talet av fyra lägenheter, på undervåningen var det tre, i mitten en liten med bara ett rum, och på övervåningen en lägenhet. I köket på den fanns det stor spiskåpa med en järnspis under med stora järnringar, en kommod med handfat upp på och potta under, berättar Ingvar B. Då bodde Gustav och Ingrid Karlsson där. På undervåningen bodde tre män med namnet Karl ”Kalle” här. I den norra lägenheten Karl Karlsson kallades för ”Kalle K”. När han gick bort flyttade trädgårdsarbetare Karl Karlsson in, han kallades för ”Kalle mågen”, och lägenheten i mitten Karl Victor Karlsson kallades för ”Kalle på mitten”, han hade varit snickare och var morfar till Bertil Johansson. I den södra Karl Pettersson kallades för ”Kalle P”. Han var målare och på fritiden reparerade han och sålde cyklar. Han hade renoverat ett uthus (gammal lagård) till cykelverkstad berättar Bertil Johansson.

Här bodde en tvätterska Edit Susanna Eriksson som år 1932 gifte sig med Gottfrid Friman.

Krister Godlund från Pålsboda hade sin mormor och morfar (Kalle P) boende här, han har berättat för Stig G att damerna bykte tvätt vid en vattenkälla mellan Kopparbol och Nain. Den källan kan vi inte finna idag.

Söder om huset på en plan hade man tältmöten på 1950 – talet berättar Ingvar B och Bertil Johansson.

Huset har varit sommarbostad under en tid men år 2014 är huset friköpt och bostad till en familj.

Skomakare, målare, cykelhandlare, trädgårdsarbetare m.fl. har bott där.Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com