Furuvik (Åkerlundsvägen 3)

Kategori: Småhus

Fastighetsbeteckning: Hållsta 1:27
Byggår 1946-47.

Visa karta
Furuvik  (Åkerlundsvägen 3)
Koordinater: 59.288217, 16.440519

Information om Furuvik (Åkerlundsvägen 3)

Ägarlängd:

Harry och Ruth Larsson              – 1967
Fastigheten såldes 1967 till Malmen semin som tjänstebostad för någon anställd.
Folke och Brita Hummerdahl  1967 – 19??
Tommy och Monika Hanning  1990-talet   (sannolikt sista tjänstebostadsinnehavaren)
Mika Takala & Chatarina Fredriksson   ? – 2016
Victor Ekholm &  Emma Johansson  2016 – fortf (2018)

Per Larsson, yngste son till Ruth och Harry Larsson berättar:

Mina föräldrar var Harry och Ruth Larsson båda födda år 1903. Min bror Lars Erik var 10 år äldre född 1928 och så var det jag då Per-Ingvar född 1939 men kallas Pelle. Mina föräldrar levde statarliv som lantarbetare dvs de hade ett års städjebevis (kontrakt) med sin husbonde.
Pappa Harry var lite vallonsläktad och född i Hallstavik. Han flyttade med sin pappa nedåt i Uppland från Hallstavik. De jobbade på gårdarna i Mälardalen som jag minns han berättade. Mamma Ruth var född i Marietorp Näshulta och var yngsta barnet av 13 varav bara 6 nådde vuxen ålder. Hon fick jobba som lillpiga vid 11 års ålder på Stocksjö gård Näshulta. Harry och Ruth träffades någonstans som vuxna för att gifta sig och ta plats i statarlivet. Giftermål var kravet för att ta en plats.
Första plats de hade var vid Näs gård tror jag (pga ett foto) sedan Tandla där Lars-Erik är född. Sedan Årby (Rallarkyrkan riven nu). Sedan de gårdar jag själv har minne av;  Lundby (Gula bygget kvar än i dag) och Västergården (röda huset i sänkan bakom huvudbyggnaden) som var sista gården och där var pappa var ladugårdsskötare utan kontrakt med nämndeman Eriksson som ägde  gården.
1945 bestämde sig pappa och mamma att bygga ett eget hus till vänster in på vägen Åkerlund (inget namn då). På höger sida byggdes ett liknande hus av Sven och Kajsa Jansson, hon var visst kusin med mamma? Tomtmarken fick de köpa förmånligt (25 öre/m2) av Erik Eriksson, Västergården. Hårt jobb var det Harry, Ruth och Lars-Erik tog sig före med. Det var handgrävning, spett och korp. Rödlera och alv att jobba med. Sten sprängdes och hål handknackades för dynamiten. Grunden murades upp av gråsuggor. Huset var 65 m2 stort och kom från Myresjö som block att resa. Minns det för jag var med och fick ett över mej. Putsning fixade pappa själv. Rappningen utvändigt av fasaden hjälpte ”dansken” till med. Han var svåger till mammas syster Hilda i Katrineholm. Jobbigt med material var det efter kriget och det var till och med svårt att få tag i spik. Taktegel fick de ta från Västmanland fast vi hade ett närmare tegelbruk vid Årby. Första vintern vi bodde där hade vi inget riktigt golv inne, det var lösa plank och sågspån samt en tillfällig vedkamin stod i hallen för värme. Källaren var inte färdigbyggd.

 


Bilder och dokument från Furuvik (Åkerlundsvägen 3)

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Erik Andersson
Jag heter Erik Andersson och är engagerad i styrelsen för Husby-Rekarne hembygdsförening. Född och uppväxt vid Löt i Hållstatrakten och bosatt där eller i Eskilstuna merparten av mina vuxenår. Jag kan nås på erik.andersson@tyfonmail.se eller på telefon 016-21054,