Klockargården

Kategori: Klockarboställe

Klockargården, Klockareboställe, (Klockarboställe innebar att sköta jordsbruket själva med pigor och drängar) byggt mellan 1826-1830. Bostad åt organisten och när skolan var klar lärar- och klockarbostad. Förste innevånaren var organist Westerdahl född 1796 död 1845 och hans hustru Maria Elisabet Edström född 1801.
Förste skolläraren och kantorn var Per Gustav August Dahlgren född 1823, som var ”handplockad” som lärare till nya skolan kom hit 1846.
Organister i Boo kyrka, har sedan skolan byggdes haft tjänst som skolkantor = lärare +
kantor, med bostad i Klockargården.

Visa karta
Klockargården
Koordinater: 58.926011, 15.510699

Information om Klockargården

På hans tid fanns posten i Klockargården och hans hustru Katarina Lovisa Köhler född 1830 ”idkade handel” troligen i en bod på gården. Det finns en bod med breda dörrar och väldigt slitet golv, berättar Catharina Ingjald. Dahlgren kom att bo här i 59 år.

Under tiden Dahlgren bodde här kom sonen Gustav född 1850 hem, han var Löjtnant och sjukgymnast. Han dog 1905 i Sankt Petersburg i Ryssland, berättar Birgitta Lantz. I familjen fanns även döttrarna Augusta och Katarina. Augusta blev folkskollärarinna och gifte sig med en apotekare Belfrag. Båda dog unga i Stockholm men de är begravda på Boo kyrkogård.

År 1901 kom det en folkskollärare, organist och klockare som hette Arvid Ture Tegni född 1878. På den tiden fanns jordbruk ”klockarjorden” till stället med en lagård som senare tillföll Ekebacken där August Dahl hade sin häst.

Den sista skolkantorn kom hit första januari 1925. Det var Sara Norling som senare gifte sig med Karl Ingjald som var taxiägare. De fick senare döttrarna Birgitta och Catharina.

Karl byggde ett garage till sina bilar, men när han köpte den gröna Volvobussen fick den stå på gården. Vi undrade över hur han kom genom grindstolparna nere vid länsvägen när han körde upp till garageplan.

Han hade några bilar av märket Dodge, de var omgjorda så det gick att ställa in en bår i bilen och köra sjuktransport. Då satte han på ett ”rött kors” på bilen, minns Gunborg Sjökvist.

Karl hade ett stort intresse av trädgård, han odlade upp och hade en väldigt fin sådan här.

Familjen bodde kvar i Klockargården till 1954. Då flyttade de till en nybyggd lärarbostad i Hjortkvarn.

”Klockargården var mitt första jobb som snickare, jag fick spika masonit på spegeldörrarna”, berättar Ingvar G.

Klockargården har sedan hyrts ut men 2014 är det friköpt av fast boende.


Bilder och dokument från Klockargården

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com