Arketjärnet

Kategori: Sjö

Koordinater: 57.662875, 12.134485

Information om Arketjärnet

Arketjärnet är egentligen inget tjärn, utan bara en vik i västra ändan av Landvettersjön (Gröen). Här samlades timmerstockarna innan de en och en matades in i flottningsrännan genom fabriken. Här låg också en kvarn, som vi har att tacka för namnet Mölnlycke (mölna = kvarn). Mjölnarfamiljen bodde i ett hus som kallades Arken eftersom det vissa tider på året var helt kringflutet, så folk tyckte det liknade Noaks Ark. Det blev med tiden obeboeligt och familjen flyttade.

Patron Wendel ville stödja det spirande föreningslivet och lät bygga ett föreningshus på samma plats som fick överta namnet. Alla föreningar var välkomna, dock ej fackföreningar, dessa portförbjöds av disponent von Bornstedt.

Man tyckte Arken låg lite avsides och den flyttades senare till Stenliden intill Folkskolan, där det användes som bibliotek (”Läsestugan”).

 


Bilder och dokument från Arketjärnet

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Leif Andersson
Pensionerad språklärare. Uppväxt i Solsten, Mölnlycke. Bodde 40 år i Ångermanland, är nu återflyttad. Sköter föreningens "arkiv". Har lagt in gamla dokument, protokoll och bilder i dator. Telefon 070-5989986. E-post leif.andersson@mbox370.tele2.se