Bäck skola

Kategori: Skola

Bäck skola invigdes 1 sept. 1877. Förste folkskolläraren var P.A. Thorén. Han var känd för att aga barnen så hårt att skolstyrelsen tog över utdelningen av aga. 1879 kom Matilda Eriksson och började undervisa de lägre klasserna. Skolan rymde två skolsalar, två lägenheter och en gymnastiksal som tillkommit senare. I ett uthus fanns träslöjdsalen, tvättstuga och källare.

Visa karta
Bäck skola
Koordinater: 58.898699, 15.477701

Information om Bäck skola

Dessutom fanns ” lagård, visthus, vedbod och avträde”. (Sköllerstab. 2 sid 141). Skolan användes ofta till basarer och andra sammankomster under mitten av 1900-talet. Ofta var det då underhållning av Björnhammars hornmusikkår som kom åkande på ett lastbilsflak. Även slöjdsalen användes på kvällar av bygdens folk att slöjda sig alster i. Märta i Bäck var städerska i skolan.

Några lärare som arbetat där under tidigare år är folkskollärarna Georg Tvetenberg och Erik Eklund samt småskollärarna Maja Tvetenberg, och Barbro Högberg.

De två sista var folkskollärare Claes – Erik Karlsson (Prestby) och småskollärare Margareta Berg (Medin) som sedan fortsatte sitt arbete i Centralskolan i Hjortkvarn som var färdig oktober 1953.

Både Claes-Erik och Margareta kom till höstterminen 1949.

Efter stormen 1954 bodde ett antal skogshuggare där med kocka. När det var slut användes storskolans sal under några år till ungdomsdans. Två killar kom och lärde ut olika danser.

Sedan användes lägenheterna i Bäck till privatboende, Gösta Pettersson, Stina och Gunnar från Kattala m.fl. bodde där under åren. Musteri inrymdes i tvättstugan en tid. Lägenheterna  har även varit fritidshus.

I slutet av 1980-talet revs skolan. Stockar från Bäck skola har använts till uppbyggnad av Per Hembergs hus i Haddebo.

Tillägg om Bäck skola: Läraren Tvetenberg hade en ko som under sommaren bl.a var tjudrad på en liten åkerlapp öster om Brebol. På skolans lunchrast cyklade han dit och flyttade den.

Lagårn, logen, senare garage och vedbod har plockats ned av en privatperson och skall byggas upp som garage.

Stina Eriksson och Gunnar Karlsson var hyresgäster.

Städerskan Märta var född Lundgren och gift Karlsson.

Småskollärarinnan hette Karin Höglund. En annan småskollärarinna som var där 1948-1949 hette

Barbro (?) Turesdotter. 1950 kom Margareta Berg – Medin.

När skolan var skogshuggarförläggning delades storskolans sal av till en lägenhet för kockan och hennes man.Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com