Bronäset

Kategorier: Sjukhus, sjukhem, sanatorium och vårdhem, Skola

Bronäset från 1916. Åren 1921 – 24 var där epidemisjukhus under Spanska sjukans tid. Sedan tandläkarmottagning, fortsättningsskola, skolkök och huset är numera bostadshus.

Koordinater: 58.897316, 15.442137

Information om Bronäset

1939 infördes en 7:e klass i folkskolan och den förlades till Bronäset med Erik Eklund som lärare.

Då gjordes en tillbyggnad för skolsalen. Lärarbostaden var på andra våningen. När Hjortkvarns nya skola startade rymdes inte alla elever från byskolorna där utan en klass fick gå i Bronäset.

När huset blev bostadshus bodde bl.a. förre stationsskrivare Erik Andersson där. Han var en spänstig herre som i sin ungdom startat Hjortkvarns gymnastikförening.

Senare bodde småskollärarinnan Kerstin Grönqvist där och senast skogvaktare Tage Aronsson som flyttade därifrån 31 augusti 2008. När han flyttade in fanns det inget namn på huset. Han blev ombedd av fröken Lilliecreutz på Boo Egendom att komma med ett namnförslag. Tage som är en lättsam man med glimten i ögat, förslog efter lite betänketid, ”Lidandets Hus” vilket inte blev godkänt. En barack, för träslöjd till skolan, och i bakre delen ett förråd för Hemvärnet ställdes upp nerom huset. Idag finns den byggnaden vid Hjortvallen.

Vid ån, nära bron, fanns förr en tvättstuga för de närboende.

 Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com