Lindsnåret

Kategori: Torp

Lindsnåret,(Galisatt / Lillsnåret / Brostugan) i folkmun Galisatt, ett torp som byggdes av Anders Larsson och hans hustru Catharina, de kom från Lindmo gruva. Byborna har alltid kallat det för Galisatt eftersom huset nästan ligger på gränsen till Boo socken och är nära Svennevads socken. Enligt sägen skall huset ligga i korsningen mellan tre socknar och därför vara ”galet satt”. Det skulle vara ett sätt att komma undan förpliktelser mot socknen. Galisatt var i släktes äga till 1865. Nästa torpare var Erik Göran Danielsson. Han dog 1890.

Koordinater: 58.903710, 15.328503

Information om Lindsnåret

1894 kom Carl Johan Carlsson och hustrun Christina hit och friköpte torpet med 1,55 ha mark. Han dog 1930, och dottern Hanna hyrde ut stugan till Edvin och Olga Karlsson. Edvin och Olga köpte torpet 1936 och bodde där till 7 feb. 1947 då de flyttade till Hjortkvarn. Därefter tog Sigge Bock över torpet och använde det som sommarbostad. Det används ännu av släkten Bock.

Huset är lågt och har kvar sin ålderdomliga prägel. Lagårn är borta, men ett uthus finns kvar. Åkrarna är skogbevuxna, men tomten är öppen.  ”Källa torpvandring 4 sept. 1999”.

Vid en auktion där på 1930-talet ropade Greta Hamilton in div. textilier som numera finns på Örebro Läns Museum. Dottern Hanna Karlsson, som nämns i förra protokollet, blev hemsyster och på sina resor till arbetet åkte hon på en lättviktare (liten motorcykel som till en början inte behövdes körkort till).Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com