Linnégatan 27

Kategori: Villa

Idag finns ett flerfamiljshus på platsen där Lilla Hindsbo Egendom tidigare fanns

Visa karta
Linnégatan 27
Koordinater: 58.386012, 13.439328

Information om Linnégatan 27

Lilla Hindsbo

Namnet är vilseledande, egendomen var mycket stor från början och in på 1890-talet då den började avstyckas. Jorden sträcktes sig utefter Dofsan från bron vid Sjukhuset vid Surbrunn och nästan fram till Horshaga så när som på några tunnland västerut och vilka hör till Brogråden. Därefter förbi Karstorp och över Lidköpingsvägen upp till gränsen av Uddetorp och sedan söder om Lidköpingsvägen igen och ner mot bron vid Surbrunnen.
Den siste patron på Lilla Hindsbo var Wahlund. Han var förbittrad på tillkomsten av järnvägarna. Som skar genom de stora sammahängande gärdena. Han ägde även jord vid Glasbacken , där Skara Gasverk kom att ligga. Han sålde gården 1900 och flyttade in till staden. Wahllund dog några år efter flytten, mycket förmögen och ungkarl – till den relativt fattiga släktens belåtenhet.

Gården såldes till några herrar i staden, bland andra Horney och Muhr. Dessa började sälja tomter, först såldes jorden på östra sidan om Lidköpingsjärnvägen och väster om Kinnekullejärnvägen till en egnahemsförening. Därefter byggde de på den jord som gränsade till Uddetorp ett Egna Hem, detta demonstrerades på den stora utställningen i Skara 1905. Detta Egna Hem köptes av Landberg på Vapenfabriken i Skara och har sedan dess gått i flera händer. Jordområdet som gränsade i väster till Stora Hindsbo och Trekanten köptes av lantbrukare August Johansson år 1910.

Lilla Hindsbos kvarvarande arealer öster om järnvägen såldes till staden. Resten av gården väster om järnvägen och fram till Horshaga gräns såldes med Copps-de-logi och ekonomibyggnader till herr W Carlsson som var lagerföreståndare vid Lidköpings Bryggeri AB, kommande ägaren sålde gården till Skara stad där ett 60-tal villor har uppförts.
Källa:  Artikel av Oscar Lefvander Skara Gille årsbok 1967

Tidigare verksamhet

Eric Söderlunds Rörledningsfirma låg på Lilla Hindsbo  enl. annons i Skara Gilles årsbok 1963


Bilder och dokument från Linnégatan 27

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Lena Brodin
lena.brodin.1954@gmail.com Tel: 0733-7344437