Kapellet vid Lill-Ekeby

Kategori: Kapell

I takt med att nykterhetsrörelsen fick fäste i Sverige under 1800-talet växte ett stort antal lokalavdelningar fram på landsbygen. En av dessa var föreningen IOGT 1008 Skunderns Näckros vilken fick sin hemvist i Kapellet vid Lill -Ekeby i Dunker.

Visa karta
Kapellet vid Lill-Ekeby
Koordinater: 59.187184, 16.686181

Information om Kapellet vid Lill-Ekeby

Historik

Under 1800-talet, främst dess senare hälft, växte den svenska nykterhetsrörelsen som organiserad motståndsrörelse fram i Sverige. Landet var fattigt och bland befolkningen växte fattigdomen, vilken förvärrades av att säd och potatis gick åt till öl- och brännvinsframställning. Än värre var att vissa arbetare fick ut en del av sin lön i brännvin.

Runt om i landet började så lokalavdelningar med nykterhetsvänner växa fram. En av dessa var  IOGT 1008 Skunderns Näckros, vilken bildades den 5 december 1884. Samlingslokal för föreningens medlemmar var under lång tid Kapellet, en röd träbyggnad, vid gården Lill-Ekeby i Dunker. Gårdens ägare,  Erik Gustaf Fredriksson och hans maka Albertina Charlotta, var båda aktiva medlammar i nykterhetsföreningen.

Även om flertalet samlingar hölls i Kapellet, hyrde föreningen ibland in sig i Lindersborgs bygdegård för möten och fester. Verksamheten var länge livlig och samlade många medlemmar. Så småningom falnade dock intresset och år 1936 beslutades om en nedläggning av verksamheten efter hela 52 år.

Kapellet blev därefter hemvist för Metodistkyrkan och dess sammankomster under ett flertal år. Nästa verksamhet var barnkoloni och därefter flyttade sommargästerna in under några år.

Källa: Flens kommunarkiv, Bernt Gustafsson, Wikipedia, okt.2018.


Bilder och dokument från Kapellet vid Lill-Ekeby

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Elizabeth Baunach
Föreningsredaktör för Bygdeband , Mallmköpingsortens hembygdsförening. Vid ev frågor kan du nå mig på telefon 0157-21495.