Stallarholmens krogstuga och Gripen

Kategori: Krog

Koordinater: 59.363101, 17.205290

Information om Stallarholmens krogstuga och Gripen

Efter att färjeläget flyttades från kolsundet till sundet mellan Sundby och Östa på 1600-talets mitt så anlades här så småningom en krog. På en karta över Sundby från 1719 finns utsatt en ”backstuga” som senare kom att bli Stallarholmens krogstuga. I mantalslängder och husförhörslängder talas om en krogstuga från 1740-talet och fram till 1825 då krogverksamheten verkar ha avstannat. Krögaren Calle Holm och hans hustru Anna Tallberg, var tidigare krögare i Kolsunds krog, drev Stallarholmens krogstuga från 1820 till 1825 då Holm och hans hustru av hälsoskäl flyttade till Stenfasta. Efter 1825 finns det inget som tyder på att någon krog fanns på denna plats. Dock framgår tydligt att sockenhantverkarna d v s skräddare, skomakare, garvare m fl hade sina verksamheter på ”Brogatan” i anslutning till den gamla krogen.

Från 1874 fanns i stället ett garveri då garvaren Per Otto Andersson köpte  2200 kvm mark på holmen för 350:- av Carl Gustaf Grandin på Sundby och startade garveriverksamhet.  Garveriet upphörde omkring 1920 och blev istället mejeri.

År 1962 öppnade Gripen då Åke och Margareta Bäckman restaurerade delar av den gamla garverifastigheten och startade värdshus. Delar av den gamla krogbyggnaden användes när Gripenfastigheten restaurerades.

Läs dokumentet om Stallarholmens krogstuga och lyssna på sången om Stallarholmens gamla krogar.

 


Bilder och dokument från Stallarholmens krogstuga och Gripen

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Bertil Lindh
Jag är en av föreningsredaktörerna för Stallarholmens Hembygdsförening. Har du kunskaper om, synpunkter på eller frågor beträffande det jag publicerat i Bygdeband kan du nå mig på telefon 0152-10468 eller per mail bertil.lindh@makuland.se. --- Jag är född 1944 i Södertälje. Flyttade till Stallarholmen 2003. Gift med Anita och har 2 vuxna söner varav den ena bor i Stallarholmen. Har släktforskat under några år och funnit många anfäder i dessa trakter vilket vi inte hade en aning om när vi flyttade hit. Har med intresse fortsatt att fördjupa mig i traktens historia.