Pensionärshemmet Grindstugan

Kategori: Arbetarbostad

Visa karta
Pensionärshemmet Grindstugan
Koordinater: 58.94893, 14.62074

Information om Pensionärshemmet Grindstugan

Bruksgatan 6, tredje huset på västra sidan från norr

Tjänstebostad för arbetare på Laxå Bruk. Som förmån ingick subventionerad hyra, gratis ved, subventionerad el, subventionerad mjölk från jordbruket vid Laxå Bruk samt fri läkarvård. När man gick i pension fick man lämna bostaden och hänvisades till brukets pensionärsbostäder, eftersom pensionen var blygsam.

Det var ett två våningar högt trähus, som var byggt 1899. Den utgjorde ett gott exempel på den då rådande trångboddheten: På andra våningen bodde fyra familjer i de fyra rummen om vardera 21 kvm.

På 1940-talet reserverades fyra lägenheter om ett rum och kök på nedre våningen och två enkelrum på övervåningen åt brukets pensionärer. År 1948 såldes huset till kommunen, som efter modernisering upplät det till äldreboende. Huset revs på 1980-talet.

Hyresgäster: Hyttarbetaren Oskar och Hulda Funcke med barnen Hulda, Sigvard, Sixten, Alvar, Yngvar och Ingrid, smeden Karl Nilsson med fru och barnen Hugo, Alrik med flera, smeden E.A. Sjöberg med barnen Ellen och Ragnar, smeden Gustav och Johanna Zetterström med barnen Simon, Didrik, Valborg, Emma, Evert, Rut och Gerda, Albert och Agnes Johansson med barnen Tyra och Nanna, Hjalmar Stedt, Leonard Björsson, Ragnar Sjöberg med mor, Hildur och Sigurd Flodin med sonen Karl-Gunnar, karl Jansson med fru, Olga Gustavsson, Anna AgustssonTillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Margareta Swenson
Matar in information i Bygdeband för Ramundeboda-Laxå Hembygdsförening Nås på margareta.swenson@telia.com