Gamla kontoret

Kategori: Järnbruk

Visa karta
Gamla kontoret
Koordinater: 58.94606, 14.61981

Information om Gamla kontoret

Byggdes 1819 på inspektör G. A. Muhrs enträgna inrådan. Låg mellan Bruksgatan och dammen mitt emot Stora Stenhuset. Huset var ett gjuthus av hyttsinner med en del smedslagg inblandat. Bredd 18 alnar och längd 26 alnar.

På nedre våningsplanet fanns kontorsutrymmen och på andra våningen låg inspektorslägenheten, arkiv och kontor för kamrer och bokhållare. Fram till 1909 användes huset som handelslokal, sedan samlingslokal fram till 1918. Fram till 1951 användes huset till arbetarbostad och kontor. Sista tiden hade man arkiv, motionslokal och fackexpedition i huset. Eftersom kommunen ansåg att huset stod för nära Bruksgatan, revs det i början av 1980-talet till mångas saknad.

Boende: Astrid och Alvar Funke med dottern Maj-Stina.

När Alvar sedemera ville bygga sig ett eget hus, gick han till bruksägaren Axel Emilsson och framlade sin önskan. Emilsson frågade var han ville bygga sitt hus och Alvar nämnde platsen (Bruksgatan 2). Emilsson sade då att bygg du där. Så enkelt var bygglovsförfarandet på den tiden (sent 40-tal).Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Margareta Swenson
Matar in information i Bygdeband för Ramundeboda-Laxå Hembygdsförening Nås på margareta.swenson@telia.com