Granberga Värdshus

Kategori: Restaurant

Visa karta
Granberga Värdshus
Koordinater: 58.94443, 14.61975

Information om Granberga Värdshus

Huset, som tidigare bl a varit skola, flyttades från Åtorp till Röfors på 1880-talet som arbetarbostad. Det var timrat i två våningar och inrymde åtta lägenheter på ett rum och kök vardera. På vindsvåningen fanns även ett par ungkarlsrum.

År 1948 byggdes Granberga om till en modern mässbyggnad. Övervåningen inrymde sju rum med bad och wc. I gatuplanet fanns restaurangen, utrustad med bardisk enligt självserveringsprincipen. Sonja och Tore Mattsson var föreståndare för anläggningen. I bottenvåningen fanns en mindre samlingslokal.

Vid en våldsam brand natten till trettondagen 1971 totalförstördes Röfors Värdshus. Källarmästarparet Anita och Lars-Ove Fornell kunde rädda sig hals över huvud, då de upptäckte branden halv två på natten. Tidigare på kvällen hade Laxå Motorklubb abonnerat lokalen för festligheter. Brandorsaken var troligen cigarettglöd i en heltäckningsmatta.

Någon återuppbyggnad blev aldrig aktuell.

Boende före mässtiden: Margit och Råde Ström med barnen Ulla-Britt och Ingvar, Malin och Edvard Nyberg, Axel Edward Sarwe, Sonja Mattsson med sonen Krister (mässföreståndare), Ebegård med sonen Tomas, Rut Pettersson och lokförare Karl PetterssonTillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Margareta Swenson
Matar in information i Bygdeband för Ramundeboda-Laxå Hembygdsförening Nås på margareta.swenson@telia.com