Sten ”Lilla-Stora” Kringsjötorp

Kategori: Naturområden

Stenen vid Kringsjötorp som vi undrat mycket över: Nu har vi fått fram vad som står på den. Stig M har tagit hjälp av Sandor Veldman och Camilla Veldman Huss, de bor nu 2013 vid Snöbäcken. Camilla är arkeolog.
På stenen såg de siffrorna 1818 och sedan bokstäverna C och i. Därefter kom en krumelur, antagligen en så kallad ligatur. Det är en sammanfogning av flera bokstäver till en symbol. I detta fall möjligtvis C och B från Christoffersson Boström. En tolkning är att Carl Johan Christoffersson Boström reste
stenen till minne av sonens födelse eller dop 1818.

Koordinater: 58.95086, 15.54654

Information om Sten ”Lilla-Stora” Kringsjötorp

Stenen, platsen utefter Dejevägen vid Stora Kringsjötorp, som vi skrivit om tidigare, är från 1500 – talet säger Rolf Persson.  Det finns tre jordbundna själar kvar där som har förolyckats på något sätt, och det finns blod med, tillägger han. Stenen som är uppsatt där tror vi har kommit dit mycket senare.

Stenen, vid Kringsjötorp är troligen en gravplats för två kvinnor och ett barn som dog omkring 1777, och stenen som är rest på stenplatån har inget med platsen att göra, tror Rolf Persson, som undersökt platsen.

 Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com