Stafsinge kvarn

Kategori: Kvarn

Visa karta
Stafsinge kvarn
Koordinater: 56.980490, 12.389459

Information om Stafsinge kvarn

Kvarnen var en gång i tiden en väderkvarn, en av de allra första i trakten, troligen byggd redan vid 1800-talets början. Den var alltså en så kallad hättkvarn som sedermera inbyggdes i en större elektrisk kvarn. Kvarnen drevs till den första januari 1970 och den siste mjölnaren på platsen hette Åke Andersson.

Byggnaden består i dag av en stor rödmålad träbyggnad i tre våningar. Invändigt finns lite spår efter den inbyggda väderkvarnen, men inga kvarninventarier av något slag finns bevarade. Den sista tiden kvarnen var i funktion drevs den elektriskt. Kvarnen hade två par stenar, varav den ena togs bort vid slutet av 1940-talet. Dessutom fanns siktverk och blandare.

Bilden är tagen 1929 och visar hur Stafsinge väderkvarn såg ut före ombyggnaden 1930-1931. På bilden syns kvarnmästare Anders Nilsson och hans barn Rut Svensson och Karl Nilsson samt några grannar.


Bilder och dokument från Stafsinge kvarn

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Gunvor Karlsson
Föreningsredaktör. Om ni har bilder eller annan information som ni vill dela med er till Bygdeband, hör då gärna av er till gunvorkarlsson@telia.se eller telefon 0709904477.