Ingermanstorp

Kategori: Torp

Ingermanstorp även kallat Stenhuset. Soldattorp som påstås vara Svennevads äldsta stenhus, byggt i mitten av 1600-talet. Nedervåningen, ett rum och kök, är byggd av stenar från åsen där huset står. Vinden, som tillkommit senare är murad av tegelstenar. Glasverandan har tillkommit i början av 1940-talet. Torpet hörde till Ingelsgårds rote, som tillhörde Haddebo, senare Domänverket.

Koordinater: 58.94328, 15.42397

Information om Ingermanstorp

Den timrade lagården låg på andra sidan R51, även pumpen där man hämtade vatten. På tomten finns en snickarstuga med en matkällare under. Ingerman var namnet på de sex första soldaterna som bodde där. Däremellan har namnen varierat. De tre sista fick soldatnamnet Ingjald. Karl August Ingjald med maka Hanna född Ahlgren var sist boende där. När Karl August slutat som soldat 1914 arbetade han på byggen på sommaren och i sin snickarbod vintertid. Drögar, vagnsdelar, men även likkistor tillverkades. Han bokförde sin tillverkning och där finns bland annat 2000 vagnshjul antecknade. Hanna och Karl August var mormor och morfar till syskonen Widarsson, farmor och farfar till Birgitta och Catharina Ingjald. Karl August dog 1958. Sedan dess har huset inte haft någon fast boende.

 

Platsen tillhör inte Bo församling.

Ev. mer info. se Svennevad församling.Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com