Rökrogen

Kategori: Torp

Rökrogen, mellan 1763 och 1837 fanns Rökrogen. 1763 bodde Olof Andersson där, sedan hans son i 20 år, efter honom kom en betjänt från Kristberg Pär Zetterberg och bodde där i 54 år. Det fanns en gång en klockare i Svennevad som hade tre döttrar. Den ena gifte sig med krögarn i Rökrogen, från den andra dottern härstammar bröderna Bock (Ragnar Bocks söner) och den tredje härstammar Tage Aronsson från.
Rökrogen, Olov Andersson (Gunborg Sjökvist och Stig Gunnarssons anfader) med familj kom från Averby med sonen Olov Olsson f 1752. De var med om Averby vräkning. Det var Maria Fallström från Svennevad som gifte sig med Per Zetterberg (hans andra hustru).

Koordinater: 58.94737, 15.41395

Information om Rökrogen

Den låg norr om det nybyggda gula huset med flyglar vid Esstugutorp. Daniel Carlsson minns att han har sett en åker där, men ingen husgrund.

 

Platsen ligger inte i Bo församling.

Ev. mer info. se Svennevad församling.Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com