Närningen

Kategori: Torp

Närningen, fanns 1763. Har legat öster om befintlig parkeringsficka utefter R51, norr om Sättrafallet. Mager mark, näring ingen Närningen? ( på kartan nämnt som Knappnäring). I närheten här har det legat ett komministerboställe, gård, torp, det måste ha odlats för komministern hade drängar berättar Birgitta Lantz. 1826 flyttar den siste koministern (till Örebro) och sedan revs huset och byggdes upp vid Byggningen i Deje, berättar Maj-Britt Karlsson och det har Karl Strömberg skrivit om i sina berättelser, som finns att läsa vid hembygdsgården i Boo.

Koordinater: 58.99315, 15.40895

Information om Närningen

I närheten här har det legat ett komministerboställe, gård, torp, det måste ha odlats för komministern hade drängar berättar Birgitta Lantz. 1826 flyttar den siste koministern (till Örebro) och sedan revs huset och byggdes upp vid Byggningen i Deje, berättar Maj-Britt Karlsson och det har Karl Strömberg skrivit om i sina berättelser, som finns att läsa vid hembygdsgården i Boo.

Platsen ligger inte i Bo församling.

För mer info se Svennevad församling.


Bilder och dokument från Närningen

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com