Ångsågen, Kulltorp

Kategori: Sågverk

Ångsågen, det var en av de första exportsågarna här i trakten, vars virke gick på export bland annat till Göteborg. Det var före den smalspåriga järnvägens tid så virket fick fraktas med häst och oxar till Pålsboda station. Det var Boos virke som exporterades. Sågen finns med på kartan från 1867. En herr Videstrand har ägt ångsågen.

Koordinater: 58.99548, 15.40984

Information om Ångsågen, Kulltorp

På Boo Egendoms kontor i Hjortkvarn finns det en skrift från1930 talet, där det står om en stor exekution, där landshövdingen och de flesta stora skogschefer var med. De hade en punkt på programmet om ett stopp här på trakten och det var Smedstorp för att bese platsen där Ångsågen legat. Sedan var det lunch på Boo slott och vidare färd till Östergötland, berättar Tage. Sågen var en ramsåg. I dag 2012 finns det rester av fundament på platsen berättar Tage. Svennevads hembygdsförening har satt upp en skylt på platsen.

GPS koordinaterna är uppskattade.

Platsen ligger inte i Bo församling.

Mer info. kan finnas i Svennevad församling.Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com