Sonehult

Kategori: Torp

Sonehult, fanns 1763 och då bodde Jan Svensson född 1711 där. Siste brukaren var David Johansson. 1941 bodde Hilma Johansson här, troligen Davids mor. Det bodde två damer här troligen i början av 1900 talet samtidigt som arrendatorn. De hade något som kallades för undantaget, en liten täppa som de livnärde sig på, har Stig Gunnarsson hört berättats. Det finns en tjärdal i närheten.

Visa karta
Sonehult
Koordinater: 58.99493, 15.44654

Information om Sonehult

Sonehult, lagården inreddes till stall och användes av timmerkörare som körde i skogarna efter stormfällningen 1969. Hästarna kom troligen från Averby, och för att slippa köra hem med hästarna varje kväll stallades de här.

Instängda fallet, tallplantering som inhägnades för att älgen inte skulle äta upp tallplantorna. Älgarna hoppade över stängslet åt ändå, har skogvaktare Kvarnström berättat för Tage Aronsson.

Oxstupet, finns sydväst om Sonehult där man förr körde ut oxarna för stupet istället för att slakta dem, har David Andersson (David i Vena) berättat för Tage Aronsson.

Brandgator, var vanligt förr, en gick från Björnkärret, norr om Sättra sjö, till Sonehult, berättar Tage Aronsson.

Brandgatan, låg oftast i ett kärrområde. Det var före brandbevakningstornen som placerades på höga höjder och var bemannade under brandrisktiden. Efter brandtornen kom brandflyget, som lades ned en tid av ekonomiska skäl, men som startades upp igen 2012.

 

Platsen tillhör inte Bo församling.

Se Svennevad församling för mer info.


Bilder och dokument från Sonehult

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com