Saras hål / Saras puss

Kategori: Naturområden

Saras hål, ”höl”, finns sydväst om sjön Igeln, där slog Sara starr och gräs som hon tog med hem till kon,(koa) ,berättar Tage. Hon var gift med Eliasson, de bodde vid Johanneslund, öster om Deje.

Koordinater: 58.97676, 15.47579

Information om Saras hål / Saras puss

 

Saras hål, ”höl”, finns sydväst om sjön Igeln. Där slog änkan Sara starr och gräs som hon tog med hem till kon,(koa) ,berättar Tage. Sara Lena Jansdotter var född 1815 i Släte och gift med Gustaf Eliasson. De bodde vid Deje. Sara blev hastigt änka när hennes man dränkte sig i Lobergstärnen av förtvivlan då hans mila brann ner 1854. Hans död betecknades som drunkning, inte som självmord. (kanske med hänsyn till Sara och barnen?) Eliasson begravdes därför inne på Boo kyrkogård och inte som självspillning. Sara stod nu ensam med sex barn. Hon hade en ko och ett litet potatisland och fick samla foder långt hemifrån, där ingen annan ville slå, och bära hem det på ryggen. Enligt Strömbergs berättelse, ”Den gamla byn”, blev det ändå ”rejält folk” av hennes barn. En pojke flyttade till Stockholm, men de andra blev kvar i bygden. En son, Anders Petter Gustavsson, bodde en tid i Kamperhult. Han blev en av de första baptisterna i bygden, enligt Strömberg. ( OBS! Strömbergs uppgifter är ej verifierade)

GPS-koordinaterna är uppskattadeTillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com