Släteberg

Kategori: Berg

Släteberg, på Boo karta, ligger på östra sidan om ”Slätevägen” kallas i folkmun för Hageberget. Det är en bergskropp som går nästan fram till Släte. Bakom boden vid Släte finns en annan bergskropp, som kallades för Släteberg, där knackade ”Oskar i Släte” in bokstäver och siffror om sista brukaren, innan han flyttade, berättar Lars Hugosson.

Koordinater: 58.95294, 15.43995

Information om Släteberg

Ligger inte i Bo Församling

GPS-koordinaterna är uppskattade.

Jätteberget, ligger inför ”Hageberget”. Där finns det spår i berget efter en Jätte som gått där för länge sedan, berättar Lars Hugosson.

Hageberget, Slätehällar, ligger öster om ”Slätevägen”, öster om dessa hällar finns en bergskropp där man högg ut den stora ”Kungsstenen” som finns uppsatt i slottsparken vid Boo slott. Den togs fram för att hedra Oskar den I som skulle besöka Boo, men kom aldrig hit. Inge Flodins förfäder har varit med och dragit den där hällen, berättar han.

Kungsstensporten, ligger öster om stenbrottet, är två stora blockstenar, där man tror att den stora stenen drogs emellan på väg mot Harja och Boo. Runt om är det oländig terräng. Det här berättar Tage Aronsson, som har hört det av David Andersson ”David i Vena”.

Rallarevägen, kallades rännan i skogen, mellan Slätehällar och Harja, där stenen drogs fram i skogen mot Harja. Oskar Alhgren i Släte talade om, att när han var liten (i början av 1900 talet) så syntes fortfarande rännan, och det såg ut som en kraftledningsgata i skogen, berättar Lars Hugosson.Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com