Morups hemvärn

Kategori: Rusthåll

Morups Rödakorskrets bildades 1933.

Visa karta
Morups hemvärn
Koordinater: 56.980490, 12.389459

Information om Morups hemvärn

Den 9 april 1940 bildades ” Morups hemvärn ”. Det var för övrigt detta år som hemvärnsrörelsen bildades i riket.  det hade utgått en appell om frivilligt försvar. Intresset var enastående i Morup och hemvärnsbefälhavaren kunde räkna in hundratalet anmälningar. Den enda utrustning hembygdsförsvararna fick var ett mörkgrönt band att fästa kring axeln. Vapen lånades till en början från skytteföreningen.

Vid denna tiden av oro i Europa hade hemvärnet stor betydelse.  Det var en trygghet att veta att i varje bygd fanns det män och kvinnor som var villiga att göra sin insats för att försvara fosterlandet.

Förste hemvärnschef var Ernst Kroon Långås. Han höll på till 1951 och efterträddes av Olof Hufhult Långås . Han i sin tur efterträddes av Ivar Carlsson Morup.

Morup hemvärn hade säte och förråd i Långås, först i hemvärnsgården, och när skolan behövde platsen, källaren i samlingslokalen.

Senare sammanslogs Stafsinge och Morups hemvärn i några år, och senare blev det bataljon med hela Falkenberg.


Bilder och dokument från Morups hemvärn

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Nial Rosgardt
Föreningsredaktör för Bygdeband Morup-Stafsinge Hembydsförening kontakt , nial.nros@gmail.com , tel 034694238. 0706215708