Morups folkdräkt

Kategori: Övrigt

Visa karta
Morups folkdräkt
Koordinater: 56.980490, 12.389459

Information om Morups folkdräkt

 

Historik om Morups kvinnodräkt.

Dräkten har funnits sedan början på 1950-talet. Morups folkdanslag bildades 1952 och gav då kvinnorna i danslaget en anledning att börja forska kring en dräkt att bära vid uppvisningar.

Ett rosa-rutigt livstycke buret av en kvinna i Morup i början på 1800-talet fanns på Halmstads museum. Lovisa Ottosson från Komleryd hade sålt livstycket till museet 1942 för 12 kronor. Till detta livstycke föreslog hemslöjden i Halmstad ett grönt ylletyg till kjol och som särk den s.k. ” Brearedssärken ”.

En vit bindmössa i siden hör till och som senare också broderats på både mörkgrönt och svart siden.  I grannsocknen Tvååker finns exakt samma mössa, men varifrån originalet hämtats är inte känt.

Originalet till det långrandiga förklädet i svart och mörkrosa har burits av Lovisa Millberg Grytås Morup. Hon var född till” Sammels” i Långaveka, uppgifterna är lämnade av Greta Svensson Tvååker, född i Björsgård i Långaveka. Ett vitt förkläde att bäras vid högtidliga tillfällen  och vita strumpor hör också till dräkten.

I Lönestig i Morup hos Sven och Lilly Svensson finns en skördesärk som troligtvis burits av Svens farmors mor, Kerstin Larsdotter född 1817 från Lyngbäck, Morup.  Särken har sytts upp bl. a till Stafsingedräkten.

  Historik om Morups mansdräkt.

Både mans- och kvinnodräkterna tillkom på initiativ av Hulda Andersson Sjöbol 1894-1976, som även bidrog till bildadet av Morups folkdanslag.

Mandräkten är komponerad, delvis med hjälp av gamla plagg som forskats fram.  Originalen till skjortan, västen och manströjan finns bevarad i bygden. Den rödrandiga västen och en mörkblå tröja ägs av Sven och Lilly  Svensson Lönestig, Morup.  Dessa plaggen har burit av Svens farmors far Gustaf Andersson, född 1921. Han gifte sig 1942 med Kerstin Larsdotter från Lyngbäck, född 1817.

Brudgumsskjortan i linne har burits av Lars Johan Johansson, Askhult Morup, född 1829.  Lars Johan gifte sig 1853 med Beata Sophia Bengtsdotter, född 1835 i Rosendal Morup.  Skjortan som är märkt ”LJJS”,  Lars Johan Johannes son, är skänkt till hembygdsföreningen och finns bevarad i Gamlestugan i Morup.

Gula byxor i mollskinn, på senare tid även mörkblå av kläde hör till, liksom gröna yllestrumpor och strumpeband. Vita och blå strumpor används också numera.

Huvudbonaden består av en svart filthatt med ett vävt band som garnering eller en röd stickad mössa.

 


Bilder och dokument från Morups folkdräkt

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Nial Rosgardt
Föreningsredaktör för Bygdeband Morup-Stafsinge Hembydsförening kontakt , nial.nros@gmail.com , tel 034694238. 0706215708