Lastkajen / Skojarbacken

Kategorier: Industriell verksamhet, Marknadsplats

Lastkajen låg mellan Rv 51 och järnvägen. Till kajen var ett stickspår draget där det lastades ut bland annat olika skogsprodukter. På äldre flygfoton över Hjortkvarn kan man se att kajen var förråd av ”props” , dvs.barkade granstolpar i olika längder som användes till stöttor i Engelska gruvor. Kajen var ungefär lika stor som nuvarande ”Mackplan” är i dag.
Skojarbacken kallades en del av lastkajen i folkmun, på grund av att man under marknadsdagarna 1916-1936 sålde kreatur där.

Visa karta
Lastkajen /       Skojarbacken
Koordinater: 58.89430, 15.43151

Information om Lastkajen / Skojarbacken

Centralföreningens magasin fanns på lastkajen, nämnda stickspår gick förbi byggnaden. Där såldes det och lastades ut produkter till lantbruket.

Kol-lådehus fanns mellan magasinet och nuvarande glassbutiken, (gamla Gulf macken som togs i bruk 1955). Man förvarade tomlådor till träkol där. Ägdes av Mörner på Sonstorp i Östergötland som lastade kolved här. Även Domänverket i Folkströmmen körde sitt kol hit. När den revs användes materialet till ett av förrådsbyggnaderna vid Boo Egendoms byggförråd vid sågen.

Lyftkranen fanns intill kol-lådeshuset. Det var en handvevad svängkran som användes vid lastning av kol på järnvägsvagnarna.


Bilder och dokument från Lastkajen / Skojarbacken

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anders Jonsson
En av föreningsredaktörerna för Boo hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Boo är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 0703240323, eller skriva till mig på adressen a2jonsson@telia.com