Björkil

Kategori: By

Koordinater: 59.892237, 13.726194

Information om Björkil

AMERIKAUTVANDRINGEN FRÅN SUNNEMO SOCKEN

1869 Anders Andersson och Lars Larsson fick sina utflyttningsbetyg samma dag som de övriga deltagarna i Olof Olssons utvandrargrupp och
förenade sig förmodligen med dessa under överfarten till Amerika

1871  Johan Larsson.

1875 Drängen Lars Nilsson och hans hustru Karolina.
I Sunnemo församlingsbok noteras en dräng, Lars Nilsson, som inflyttad från Amerika till Björkil år 1874, dock utan att i emigrantregistren ha funnits
som utflyttad. Tänkbart är alltså att Lars Nilsson efter en första resa återkommit till Björkil för att hämta med sin hustru till det nya landet.
1879  Nils Gustav Pettersson reste under sommaren med ångfartyget Orlando med målet Minnesota.
Han hade under resan sällskap av Per Johan Olsson och Olof Nilsson-Hedberg från Lid.
Per Johan Jansson gifte sig i Minneapolis året efter ankomsten med Stina Larsdotter, f. 1851, från Norra Råda. Efter några år i Minneapolis
flyttade de år 1884 till en farm i Grove, Anoka County strax norr om staden och bildade den familj som kom att innefatta sönerna
Sam, Emil, David, Carl och Joe 
samt dottern Ida. (En annan dotter dog som litet barn).
På denna farm bodde familjen i trettio år tills de då flyttade till Quamba, Minnesota.

 

 

1882 utvandrade Lars Magnus Jansson  Han var då 23 år. Han hade vid avfärden en son född 1877 tillsammans med Anna Maria Olsdotter från Backa.
Sonen, Johan Larsson, och modern flyttade sedermera till Östra Skymnäs.
I Amerika kallades Lars Magnus också Louis. Han gifte sig här med svenska Christine i Minneapolis år 1889.
Lars Magnus dog i cancer i mars 1915. Han avled på det svenska sjukhuset i Minneapolis.

1881 Fyra drängar utvandrade till Minnesota: Olof Larsson, August Larsson, Per Johan Nilsson och Jan Henrik Olsson, alla mellan 21 och 23 år gamla.
Om August Larsson finns en notering i en minnesskrift från den s.k. Minnesotakonferensen 1908, att han tillhörde den Evangelisk-lutherska församlingen.
Samma år for också en äldre Olof Larsson ut tillsammans med sin hustru Ida f.Andersdotter och deras åtta månader gamla son Johan Axelius.

1879  Per Johan Olsson emigrerade till Minnesota.
Han sände i mars 1883 biljetter hem till Sverige, så att hans pappa, Olof Persson, 58 år, hans mamma, Lisa Persson, 51 år, och
1883  systrarna Karolina (Lina) Olsdotter, Maria Elisabet Olsdotter och Augusta Olsdotter kunde embarkera ångfartyget ”Romeo” i juni
samma år för att via Hull resa till USA. En bror, Jan Henrik Olsson, hade rest år 1881 (se ovan).

1887  Per Persson.
Johan Johansson, dräng hos handlare Clais Skoglund, som innehade den första affären i Lillhem.
Jonas Larsson, son till arrendatorn i Björkilsängarna, Lars Larsson, och hans hustru Anna Larsdotter från Prästgården i Gräs.
Jonas gifte sig och fick två pojkar. Hustrun dog dock när pojkarna var 7 resp. 2 år.
Pojkarna, Harold och Roy, placerades på barnhem och Jonas ”försvann” (se nedan).

Systern Ida Larsdotter utvandrade också, men då hon inte är nämnd i utflyttninglängderna är året okänt.
Som så många andra tänkte hon sig en begränsad emigration. Hon skrev i brev från Minneapolis:
”Jag lemnade hemmet och just skulle stanna några år och så komma hem igen, men tiden går så fort.”
Ida gifte sig med John Johnson och fick tre barn, Hildur (d. 1953) William (d. 1965) och Carl. Ida dog i Minnesota år 1939.
I samband med arvskifte efter en systers död i Sverige var det viktigt att försöka komma i kontakt med brodern Jonas. Ida skriver:
”som jag ser skall August Larsson åtaga sig att finna rätt på Jonas, men jag vet inte var han är ty jag har inte sett honom på många år”.
Och något år senare: ”Hvad beträffar broder Jonas så blir väl det enda att försöka lysa efter honom, han finns nog.

 

1881       Ovannämnde Lars Larsson hade också barn i ett första äktenskap. En av dem, dottern Britta Maria Larsdotter reste 1881. Hon gifte sig med Charles Fredrik Höglin från Stockholm. De fick två barn, Ruben och Ebba.

 

  • Olof Emanuel Ersson. ”Olof Emanuel Erickson emigrerade tillsammans med sin syster Clara” skriver ett barnbarn i ett brev till Emigrantinstitutet. Clara finns dock inte registrerad i den svenska utflyttningslängden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               Carl Fredrik Andersson till höger på bilden

 

1901       Karl Fredrik Andersson, bror till kyrkvärden Anders Andersson, ”Sönner Täppa”, flyttade till Minnesota, där han arbetade som snickare inom järnvägen. Han dog i en olycka, då en virvelstorm fick en byggnadsställning att ramla.

 

Ägaren till fotot ovan, Royne Andersson, skriver: ”Carl Fredrik Andersson, född 1878, finns längst till höger på bilden. Uppklädd och till synes världsvan och framgångsrik poserar han tillsammans med två andra personer framför kameran. Bilden som skickades till far, mor och syskon i Täppan kan ha påverkat den två år yngre Gustaf att några år senare följa i broderns fotspår. Fotografiet är troligtvis från något av Carls första år i USA.”

 

Karl tycks ha haft en framgångsrik tid i Amerika. Han gifte sig där och fick två barn, en son och en dotter. Han byggde sig också ett fint hus. (Ses till höger)

 

Karls bror Gustav Andersson finns inte med i utflyttningslängderna, men Royne Andersson skriver i boken ”Jorden, järnet …” om sin släkt: ”Gustaf Andersson flyttade till USA år 1908. Karolina, Gustafs fru, och den ettåriga sonen Birger lämnade Sverige året efter. Familjen, som bytte efternamn till Maple, flyttade vidare till Kanada 1912.

 


Bilder och dokument från Björkil

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

bb2