Strandvägen 1, Lindesberg

Kategori: Småhus

Visa karta
Strandvägen 1, Lindesberg
Koordinater: 58.859245, 16.698628

Information om Strandvägen 1, Lindesberg

Fastighetsbeteckning: Pilgrimsbo 1:5. namn: Lindesberg.
Från början tillhörde tomten och huset Vrena Gård och där bodde av en brovakt.
1908 säljer Herman Östrand ännu en del av området Pilgrimsbo. Köpare var A.P Lindgren, som får betala hela 2 000 kronor. Kanske var det de två husen som redan står på tomten som motiverade det höga priset jämfört med priserna på de övriga tomterna i området?
Lindesberg är ett av Vrenas äldsta hus, kanske t o m det äldsta, förutom kyrkan. En tid inrymde huset en krog och runt sekelskiftet en telefonstation.
Förr fanns framför huset två lindar och en grind. Dessa togs bort när betongbron byggdes 1924. Innan dess fanns en träbro över till Mårtensdal och där gick man brovakt när det var marknad i Nyköping för att vara behjälplig när lite ”stökigt” folk kom hem. Ett fundament till den gamla träbron finns kvar än idag.
1937 köpte Sven Olsson huset av Lindgren, efter att först ha hyrt det under några år. Därefter har huset bytt ägare vid flera tillfällen. Några ägare har varit Helga Olsson, Siv och Per Nordblom, Fred och Carina Bäckström och 2014 Tomas Gustavsson med fru.


Bilder och dokument från Strandvägen 1, Lindesberg

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Teddy Munkesjö
Jag är föreningsredaktör för Vrena och Husby-Oppunda hembygdsförening. Om du har information om bilder eller platser som passar i Bygdeband är du mycket välkommen att kontakta mig. Tel: 0705 49 75 63 eller skriv till mig på adressen teddy.munkesjo@gmail.com.