Stegelbacken

Kategori: Historisk plats

Koordinater: 62.405540, 13.713664

Information om Stegelbacken

Gammal avrättningsplats vid östra utfarten från Hedeviken. Delar av backen schaktades bort i samband med att den nya landsvägen anlades i början av 1960-talet, men själva avrättningsplatsen på kullens krön är oskadd.

Eftersom det redan på 1200-talet fanns ett tingsställe i den östra delen av byn och eftersom rättsskipningsmetoderna förr i tiden kunde vara nog så brutala, törs man förmoda att fler än två människor har slutat sina dagar här. Exempelvis blev år 1564 en far och hans son från Hedeviken halshuggna för påstådda mordplaner mot den svenske fogden Arvid Svensson, och det är förstås inte osannolikt att dödsstraffen verkställdes på just den här platsen.

I brist på visshet om detta får vi dock tills vidare nöja oss med att presentera de två sista som miste livet här: den fyrtioåriga Sigrid Pålsdotter från Hån och hennes hälften så gamle son Olof Jonsson Joll, som båda avrättades av bödeln Anders Persson Trafware sommaren 1705 för påstådd incest.

I Domen från Svea Hovrätt 2 augusti 1705: Siri Pålsdotter skall halshuggas och å båle brännas. Olof Joll skall halshuggas och steglas, huvud uppsättas på en påle och kroppen på en stägel.


Bilder och dokument från Stegelbacken

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Björn Eriksson