Gödestad by

Kategori: By

Före Laga skiftet var Gödestad by uppdelad i 10 mantalsnummer och sammanlagt 21 gårdar. 16 av dom låg tätt samlade runt Gödestad li’, som här utgjorde en bygata. De övriga fem gårdarna låg på vägen mot Grimeton och kallades Nederbyn.
Om storskiftet på 1790-talet varit en stor revolution då det gäller förändring av jordens fördelning, så blev Laga skiftet en verklig thriller även i bebyggelsehänseende. Av dom 16 gårdarna runt ”Gö’sta li'” blev det bara fyra kvar. De övriga fick nya tomtplatser och var tvungna att riva ner allt och bygga på nya tomter. Det måste dock sägas att detta var den bästa omskiftning av jord som hitintills skett. Den medförde att varje brukningsdel (gård) fick en sammanhängande markyta på vilken även husen (åbyggnaderna) kunde uppföras. Förutsättningarna för att detta skulle kunna genomföras var som tidigare sagts att Himleån rensats och fördjupats så att sankmarkerna kunde utdikas. Nu var detta klart förutom Spånggårdsbäcken som ännu inte påbörjats. Hela skiftesområdet Algustorp-Gödestads skifteslag omfattade 26 fastigheter och varje fastighet har sin egen historia.

Visa karta
Gödestad by
Koordinater: 57.131283, 12.377870

Bildgallerier från Gödestad by

Visa fler bildgallerier från Gödestad by ›


Bilder och dokument från Gödestad by

Visa fler bilder & dokument ›


Platser i Gödestad by
Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Kenneth Johansson
Föreningsredaktör för Bygdeband i Gödestads Hembygdsförening. För att komma i kontakt med föreningen använd mailadress: godhemb@gmail.com