Morups kyrka

Kategori: Kyrka

Visa karta
Morups kyrka
Koordinater: 56.981895, 12.396826

Information om Morups kyrka

dopfunt-2Nyare interiörbild från Morups kyrka

Morups kyrka är till sina äldsta delar från 1200-talet. Det som finns kvar av den kyrkan är endast ungefär halva längden av väggarna i kyrkans långhus. 1804 förlängdes kyrkan framåt med nuvarande kor. Ungefär samtidigt byggdes nuvarande vapenhus och torn, som ersatte en tidigare klockstapel.
Ursprungligen är kyrkan byggd i rött tegel, liksom ytterligare två halländska kyrkor nämligen Torpa och Ysby kyrkor. Det finns anledning att tro att alla tre är byggda av danska cisterciensermunkar från Esrums kloster på Själland i Danmark, som där lärt sig att slå tegel. 2 km från Morups kyrka ligger Munkagård, där det förmodligen funnits ett cistercienserkloster under medeltiden. P.g.a. sitt röda tegel kallades Morups kyrka på den danska tiden för ”den röde kirken” och fungerade som sådan som ett sjömärke för sjörarana västerifrån. Idag är kyrkan vitkalkad både på ut- och insidan.


Bilder och dokument från Morups kyrka

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Hans-Eric Larsson
Föreningsredaktör för Morup-Stafsingen Hembygdsförening Har ni någon information typ text eller bilder kontakta mejl (hansericlarsson@hotmail.com)