Västra Torpa

Kategori: Samlad bebyggelse

Koordinater: 58.279125, 14.889731

Information om Västra Torpa

Albert Ekström 1855-1928.

Albert Ekström. Han blev änkeman 1922 hans dotter Olivia gift med en Jacobsson i Rök (Stengård). Albert och hans fru var kusiner, deras mödrar var kusiner. Fru Ekström var syster till Verner Karlström i Långeberg, Rinna. Troligen far till Märtha Heindoff.

Anders Jonsson 1817-1899 fd kantor i Kantorsgården. Det var dennes hustru Margaretha som enligt uppgifter, troligen Starks, blev så trött på att hennes man inte fick någon gjort pga av att det regnade, att hon låste in sig på sitt rum utan mat och dryck i tre dagar. Hon överlevde dock sin man och bodde senare hos sin dotter i Ranneboda.

En bror till Anders Jonsson var handsmakare och bodde i ”Tvettra”, Gärdslätt.

August Johansson från Källgården f.1860 död 1947. Han var gift med Pontus Rydbergs dotter Vilhelmina Dorothea och hade en affär i Kumla. Det har berättats att han gjorde inbrott i sin egen affär.

J.P Ekström 1811-87. Var enligt Stark född i Varpliden, själv minns Stark honom från sin barndom då han krokig och böjd stod vid sin gård och högg ved. Några slags svårigheter lär ha uppstått när gården skulle övergå till Albert Ekström.

J.P Nilsson Elf. Han utmärkte sig enligt Stark då han stal ved på allmäningen. Hans far lifgr Nils Elf 1786-1857.

Ur C.J Starks anteckningar 1932 och 1942.
Torpa hade god till gång på ved hos Karl Ekström. Det var där som Hjalmar Karlsson, kådig om händerna för pengar och mat högg ved. Karlsson hyr det fd grenadjärtorpet vid torpaeken, där jag vid min torparesa 1942 bjöds på kaffe. ”Tack Hjalmar, vi syns i himlen.

Västra Torpas sockenknut. Se goddag där min knut vi träffas åter år 1942 efter 10 år, sedan jag sist stod här.

Protokollet från 1932 berättar: På Lördagen efter midsommar, klockan 12 på middagen, stod jag här vid sockenknuten vid Rinnasidan, vid den vita stugan, kallad Björkslund och fd torpet på Bosgård, Grindtorpet, och en bit söderut fd grenadjärtorpet, allt på östra sidan, med Ekströms gärde som är Västra Torpas socken.

Stark menar att här har gränserna flyttas mellan Bosgård och Västar Torpa sedan 1697 års karta, till fördel för Bosgård. ”Området vid sanrbygget har flyttats . Majgårdens torpares goda ängsmark norr om har bytt ägare. Gränsen går nu så att stugans stenfot gråtande nådeligen ligger på Östra Torpas mark Majlyckan.

Bosgård lovade hålla stängsel vid södra gränsen men torparen fick beta där men allt efter att tiden gick kom det att tillhöra Bosgård.”

Han skriver fortsättningsvis att denna utbrytningslott kallades Majlotten. Där byggde en som kallades Fule-Jon en stuga och kanske även en ladugård, i det nordvästliga hörnet där det ska finnas femstensrået och en grind. Detta torde var den stugan som kallad Björkslund utvändigt reverterad och vit.

Efter Fule Jon kom Karl Östfeldt, stensättare till yrket. Han var son till Frans Östfeldt.

Senare bodde i Björkslund Hjalmar Karlsson.


Bilder och dokument från Västra Torpa

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Magnus Davidsson