Hällefors kommun

Kategori: Kommun

Hällefors kommun ligger i nordvästra delen av Örebro län i Västmanland. Centralort är Hällefors och näst största ort är Grythyttan. Kommunen gränsar i söder mot Karlskoga kommun, i väster mot Filipstads kommun (Värmland) och i norr mot Ludvika kommun (Dalarna).

Visa karta
Hällefors kommun
Koordinater: 59.780918, 14.537660

Information om Hällefors kommun

Administrativ historik

Kommunens område motsvarar socknarna: Grythyttan, Hjulsjö och Hällefors. I dessa socknar bildades vid kommunreformen 1862 landskommuner med motsvarande namn.

Grythyttans municipalsamhälle inrättades 8 april 1927 och upplöstes 31 december 1956.

Hällefors köping bildades 1950 genom en ombildning av Hällefors landskommun.

Vid kommunreformen 1952 skedde olika sammanslagningar av landskommunerna, där Hjulsjö landskommun uppgick i Noraskogs landskommun som 1965 uppgick i Nora stad.

1967 införlivades Grythyttans landskommun och delen Hjulsjö ur Nora stad i Hällefors köping. Hällefors kommun bildades vid kommunreformen 1971 genom en ombildning av Hällefors köping.

Kommunen ingick från bildandet till 14 februari 2005 i Lindesbergs domsaga och ingår sen dess i Örebro domsaga.

Kommunen samarbetar i olika lokala konstellationer åt både Värmlandshållet och Bergslagen, bland annat med intilliggande kommuner i gruppen Kommuner i Norra Örebro län (Nora, Ljusnarsberg och Lindesberg). För brandförsvar sker samarbetet västerut och i viss mån även för turistfrågor.

Kommunvapnet

Blasonering: I fält av silver ett blått, brinnande treberg med röd låga; berget, belagt med en av vågskuror bildad stolpe av silver, är åtföljt till höger av en uppgående måne och till vänster av ett järnmärke, allt blått.

Vapnet fastställdes av Kungl. Maj:t 1942 för Hällefors landskommun. Berget kommer från bergslagssigill och tecknen för silver och järn betecknar de metaller som hanterades i bygden. Vapnet övertogs oförändrat av den nya kommunen och registrerades hos PRV 1974.


Bildgallerier från Hällefors kommun

Visa fler bildgallerier från Hällefors kommun ›


Bilder och dokument från Hällefors kommun

Visa fler bilder & dokument ›


Hembygdsföreningar

Visa fler hembygdsföreningar ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

bb2