Ramnäs kyrka

Kategori: Kyrka

Koordinater: 59.762725, 16.208491

Information om Ramnäs kyrka

Ramnäs kyrka har anor från 1400-talet, men fick sin nuvarande utformning omkring 1792.På tidigt 1400-tal byggdes en första enskeppig stenkyrka, utan kor, sakristia och sidoskepp av Ramnäs bönder. Under 1600 och 1700-talet utvidgades kyrkan för att 1792 få sin nuvarande utformning. Tornet från 1740 fick sin lökkupol som många andra kyrkor, men byggdes inte av ryska krigsfångar. En större restaurering genomfördes 1937.

Interiören är nyklassisk, med enkla ljusa färger. Det finns rika inventarier, främst kanske Zakarias Strandorgeln från 1833. På predikstolen från 1804 står ett timglas med änkedrottning Katarina Stenbocks initialer, en gåva från henne. Kyrksilvret är främst gåvor från 1600 och 1700-talets brukspatroner, förnämligast kanske nattvardskalken skänkt omkring 1660 av bruksägare Pavel Nilsson och Chatarina Christiernsdotter och vinkannan skänkt av Christer Månsson och Karin Ersdotter vid samma tid. Malmkronan och ljuslampetterna är tillverkade i Skultuna på 1600-talet. Textilierna är klassiska med bland annat en mässhake från 1600-talet och flera från 1700-talet. Det finns ett flertal biblar med Gustav Vasa, Gustaf II Adolf och Karl XII översättningar. I sakristian finns såväl kyrkstöt som pliktpall för de som eventuellt somnade under gudstjänsten och de som hade att avtjäna det världsliga straffet allmän kyrkoplikt för att sona sina brott.

Kyrkan eldhärjades 2006 sedan en brand börjat i en kyrkport. Branden släcktes snabbt, men porten och delar av golvet förstördes och resten av kyrkan skadades av sot och värme. Under hösten hade det pågått ett arbete med en inre renovering i kyrkan och man höll även på att installera brandlarm. Arbetet var i det närmaste slutfört när branden inträffade. Under 2007 måste man i stället rengöra kyrkan och rekonstruera skadade delar. Hela norra entrén måste återskapas som den såg ut före branden. Även orglarna hade skadats av värmen. Särskilt den gamla läktarorgeln från 1833, byggd av orgelbyggaren P.Z. Strand, hade tagit skada av den höga värmen så att piporna till vissa delar smält. Mycket av måleriet på läktarorgeln, altaruppsatsen och predikstolen skadades också liksom delar av bänkinredningen.


Bildgallerier från Ramnäs kyrka

Visa fler bildgallerier från Ramnäs kyrka ›


Bilder och dokument från Ramnäs kyrka

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Arne Eriksson
Föreningsredaktör för Ramnäs-Virsbo hembygdsförening, tel. 0702997039 eller e-post arneeriksson@tele2.se.