Ryds by

Kategori: By

.I roten ingick Ryd Store- och Passagård, samt Århult Norre- och Södergård. Det fanns i roten Soldattorp nr 84 under Passagård, Nr 91 under Århult Södergård, samt Nr 92 under Århult Norregård. Några av dessa har flyttats till nya platser.
Roten omfattar cirka 1000 ha land och vatten öster om Helgeån, från trappfabriken i väster och Stenslund i öster, samt från kanalen vid Grythult i söder till gränsen mot Fåglasång i norr. På 1940-talet fanns det sexton aktivt brukade fastigheter, som födde sina familjer på vad jorden och skogn gav. Numera finns dett ingen jordbrukande heltidsbonde kvar.
Roten består av Ryds Storegård, Ryds Passagård, Storegård, Århult Norregård och Århults Södregård

Koordinater: 56.752388, 14.166843

Information om Ryds by

När det gäller torp och småstugor finner man mer information i ”De små stugorna och deras folk i Agunnaryd” i dagligt tal kallad Torparboken (TB)

Alla platser runt Holmen är dokumenterade i Holmen by


Bilder och dokument från Ryds by

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Inger Johansson
Jag arbetar för Agunnaryds Hembygdsförening och har även arbetat för månadstidningen Agunnaryds Allehanda, se visitagunnaryd.se Agunnaryds HBF har uppdaterat och tryckt boken "De små stugorna och deras folk" En trevlig och användbar bok för släktforskare. Finns att köpa i Agunnaryds lanthandel eller beställa, inger@agunnaryd.se Jag är en av inmatarna i Agunnaryds Bygdeband