Rute församling

Kategori: Församling

Koordinater: 57.833054, 18.925580

Information om Rute församling

Rute socken ligger nordost om Slite med Fardume Träsk och Valleviken i söder och omfattar också några öar som Furillden och Skenholmen. Socknen består av flacka dalgångsbygder omgivna av skogsbygd.

Rute Socken ligger vid norra Gotlands vackra östkust. 50 km norr om Visby, 13 km norr om Lärbro,13 km söder om Fårösund där färjan går till Fårö. 18 km norr om Slite.

Antalet invånare har varierat kraftigt under 1900-talet som följd av ett förändrat näringsliv. Storleksrationaliseringen inom jordbruk och fiske och nedläggningen av stenindustrin har lämnat tydliga spår i naturen och syns även i byggnader och samhällets utformning: Kalkugnar, stenbrott, fabriks”lämningar”, krossverk, pirar, Folkets Hus, ”Röda Raden”, gamla gårdar som t ex Lilla Valle, berättar något om dess historia. Högsta befolkningsantalet var kring 1930 med ca 1000 invånare då var stenindustrin fortfarande igång; i Valleviken (1919 -1947) och på Furillen (1908- 1974)

Idag bor det kring 330 personer och inflyttningen av åretrunt boende är större än utflyttningen, en trend som varit sedan 1980-talet.


Bildgallerier från Rute församling

Visa fler bildgallerier från Rute församling ›


Bilder och dokument från Rute församling

Visa fler bilder & dokument ›


Hembygdsföreningar

Visa fler hembygdsföreningar ›


Platser i Rute församlingFabrik / Industri
Industriminne
Kalkbrott
Okategoriserat
Kalkbruk
Båthållsplats
Idrottsplats
Mindre väg
Historisk plats
Folkets Hus
Föreningslokal, förening

Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Jan Frändfors