Mästerby församling

Kategori: Församling

Visa karta
Mästerby församling
Koordinater: 57.473095, 18.310265

Information om Mästerby församling

Mästerby församling ingår sedan ett antal år  i Sanda, Västergarn, och Mästerby församling. Den  församlingen ingår i sin tur i Klinte Pastorat tillsammans med Klinte, Fröjel, Eksta, Hejde och Väte församlingar.

Mästerby är en inlandssocken beläget ca 2 mil söder om Visby och 1 mil sydväst om Roma. Socknen gränsar till Sanda, Väte, Eskelhem och Hogrän.

Här finns 200 åretruntboende fördelade på ca 75 hushåll. Ca 35 fastigheter har ägare som bor på annan ort och på sommaren ökar antalet personer i Mästerby betydligt.
Mästerby är ett typiskt jordbruksområde , med stora öppna uppodlade områden omgärdat av skogsområden i sydost och i nordväst. Här finns också ett antal hävdade ängen.
Det finns ca 14 jordbruksföretag, varav ett med mjölkproduktionen och ett med inriktning på köttproduktion och potatisodling i stor skala. Utvecklingen har här liksom i alla jordbruksområden på Gotland gått mot att allt färre gårdar driver ett allt större jordbruk genom att arrendera eller köpa in odlingsområden. I Mästerby har även en del areal köpts upp eller arrenderas av jordbrukare från närliggande socknar.
Utöver jordbruksföretagen finns det sexton andra registrerade företag som har sin verksamhet i Mästerby.
Några företag i bygden har anställd arbetskraft, sammanlagt ca 20 personer, men ett stort antal av sockenborna arbetar alltså i egna jordbruket eller i Visby eller någon annan ort i närheten
Barnen i grundskoleålder från Mästerby går i skola i Sanda, Klintehamn eller Visby.
Mästerby har ett aktivt föreningsliv. Här finns Mästerby Hembygdsförening, Projekt 1361, Vall-Hogrän-Mästerby-Träkumla Fiberförening, BandaVK, Väte-Mästerby RLF. Fram till 2014 fanns också den kyrkliga syföreningen, som just nu är vilande. I  Mästerby finns också en aktiv Rödakorskrets som utöver arbete på Kupan i Visby och deltagande i olika insamlingsverksamheter också driver en bastu och en tvättinrättning i socknen.

Den före detta skolan är numera församlingshem och används även som lokal för andra sammankomster


Bildgallerier från Mästerby församling

Visa fler bildgallerier från Mästerby församling ›


Bilder och dokument från Mästerby församling

Visa fler bilder & dokument ›


Hembygdsföreningar

Visa fler hembygdsföreningar ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

bb2