Strandvägen 7, Elinshäll

Kategori: Småhus

Visa karta
Strandvägen 7, Elinshäll
Koordinater: 58.859984, 16.695727

Information om Strandvägen 7, Elinshäll

Fastighetsbeteckning: Pilgrimsbo 1:3. namn; Elinshäll.

År 1908 köper herr Lars Eriksson i Wrena fastigheten Pilgrimsbo 1:3 som får namnet ”Elinshäll” för 747 kronor.
Huset byggdes av Lars och Gustaf Eriksson, söner till ägaren av Vrena möbelsnickeri. Gustaf hade varit i Amerika och kom hem med idéer från hur man där byggde sina hus, stort och till och med utrustat med badrum, vilket var ovanligt här i Sverige på den tiden. Samtidigt byggde de grannhuset Solhem som var Gustavs fastighet. Lars och hans fru flyttade in i Elinshäll. Gustav flyttade tillbaka till Amerika innan Solhem var färdigställt och det blev kärvt för Lars och Elin att klara av de båda husen. År 1912 bytte Lars Elinshäll mot en förfallen gård på Gotland och gotlänningen C.J. Högberg blev ägare till Elinshäll. Högbergs hade höns. Man köpte räntor (inälvor) som de skar sönder till hönsmat hemma i köket. Det blev en väldig stank av den hanteringen.
Högberg styckar år 1917 av en del av sin tomt och säljer den till kapten Lars Sundberg, som driver båttrafiken på Hallbosjön. Den nya, lilla tomten nere vid sjön, Strandvägen 5 får namnet ”Kaptensgård Nr 1”.
Efter några år avlider herr Högberg och huset såldes då till familjen Pettersson från Jönåker. De hade tidigare drivit Hvilans handel. Det har sagts att fru Pettersson ”höll på att bli tokig av” lukten som bitit sig fast i huset. Efter bara några år såldes huset vidare.
På 1930-talet ägde John Lindvall och Anders Karlsson med sina familjer huset. De var gifta med varsin syster, Ottilia och Maria. Systrarna kom inte så bra överens så 1945 såldes huset vidare. Nya ägare blev Carl Rehnström från Vrena gård. 1953 avled Carl och de sex barnen som ärvde huset sålde det då till Reinhold Jacobson och hans fru Edith. Båda var frisörer till yrket. De ägde huset i 26 år och ägare därefter blev Gulli Lindgren. I mitten av 1980-talet köpte Bo Bringborn huset. Han hade ägde det till sin död år 2009 då Mats och Gunilla Lindgren köpte det av sterbhuset.


Bilder och dokument från Strandvägen 7, Elinshäll

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Teddy Munkesjö
Jag är föreningsredaktör för Vrena och Husby-Oppunda hembygdsförening. Om du har information om bilder eller platser som passar i Bygdeband är du mycket välkommen att kontakta mig. Tel: 0705 49 75 63 eller skriv till mig på adressen teddy.munkesjo@gmail.com.