Torshälla Hembygdsmuseum, Bergströmska gården

Kategori: Museum

Visa karta
Torshälla Hembygdsmuseum, Bergströmska gården
Koordinater: 59.421550, 16.469277

Information om Torshälla Hembygdsmuseum, Bergströmska gården

.
Torshälla hembygdsmuseum

Torshälla hembygdsmuseum ligger på Lilla gatan 12, Bergströmska gården.

Georg Nyström hade en dröm att få skapa ett hembygdsmuseum på Holmberget och han hade under sin långa levnad samlat in många föremål som han förvarade i diverse byggnader på Holmberget. De föremålen blev efter hans död 1940 liggande på nämndhusvinden i flera år.

Planerna på att skapa ett hembygdsmuseum av Nyströms samlingar hade länge funnits i hembygdsföreningen, och när övervåningen i Bergströmska gården blev disponibel 1969, fick föreningen tillåtelse att flytta över samlingarna dit.

Bertha Gisslandi, som var en mycket aktiv medlem i föreningen åtog sig ordna upp samlingarna och arbetade oförtröttligt med samlingarna fram till invigningen av museet hösten 1970. Över fyra tusen föremål hann hon med att katalogisera och ordna plats för. Bertha Gisslandi hade hela tiden ett nära samarbete med Eskilstuna museum. Den nuvarande möbleringen av vissa rum på övervåningen med möbler från Eskilstuna museet tillkom inte förrän 1982, året efter Berthas död.

När även nedervåningen i gården blev disponibel möblerade bl a Eskilstuna museum ett rum med möbler från Ulrika Nilsson på Spånga i Ärla (Bergströms dotterdotterdotter). Tillsammans med föreningens egna möbler och föremål skapades ett så kallat borgarhem, likt det som en gång beboddes av familjen Bergström.

Museet har nu föremål från Georg Nyströms samlingar, Eskilstuna museum, samt gåvor och inköp vilka nu tillhör Hembygdsföreningen S:t Olofs Gille.

Bagarstugan
I ett rum innanför bagarstugan finns sedan 1997 en permanent utställning av husgeråd från 1800- och början av 1900-talet. De flesta föremålen är skänkta av Mary Håkansson, som också svarade för utställningens tillkomst.

Ladugården
En permanent utställning av verktyg och jordbruksredskap finns i före detta ladugården. Utställningen tillkom i slutet av 1990-talet på initiativ av Erland Nilsson och Bernt Pettersson. Det är föremål, som tidigare har funnits i gården samt en del skänkta saker, som vill visa vad för slags verktyg och redskap man använde i gården förr i tiden. Många av föremålen är tillverkade i Torshälla och belyser även den industriella utvecklingen här i staden.

Läs mer on museets tillkomst i Bernt Petterssons dokument om Berta Gisslandis arbete med att bygga upp museet.

 


Bilder och dokument från Torshälla Hembygdsmuseum, Bergströmska gården

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Eva-Lena Jonsson