Västergarn Utholme

Kategori: Ö

Koordinater: 57.436342, 18.090702

Information om Västergarn Utholme

”1.250 meter från N till S och 500 meter på andra hållet mäter Utholmen och det otroliga är att den bara är 6 och en halv meter hög men ändå är uppbyggd av ett 80-tal strandvallar.”… i en artikel i GA 28/7 1971 beskriver en hänförd Arne Philip, forskare och fotograf sina intryck av Utholmen, den flacka ön utanför Västergarn. Han undrar över hur den bildats och hur gammal den är, hur mycket som legat över havsytan vid olika tidsperioder.

Utholmen är numera ett naturreservat. Erik Olsson, konstnär och forskare, bosatt i Sanda men nu avliden, berättade 1989 i samband med att den 34ha stora holmen såldes till en svensk familj bosatt i Dubai, att på 1800-talet var holmen bebodd. Där bodde bland annat fyrpersonal ända tills fyren flyttades till Skansudd. Idag finns bara ett fundament kvar efter fyren. I norra delen av ön fanns också ett fiskeläge som användes av fiskare från socknarna innanför Utholmen. På holmen fanns också ett magasin med stenkol dit båtarna kunde gå för att bunkra i lä för vinden. Den siste fyrvaktaren på Utholmen hette Wäss och kom från Fårö, han flyttade sedan till Sanda där släkten fortfarande finns kvar.

 


Bilder och dokument från Västergarn Utholme

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Barbro Vigström
Föreningsredaktör för Västergarn hembygdsförening. Om du har information om, eller bilder från, Västergarn är du mycket välkommen att ringa till mig på telefon 076-2370294, eller skriva till mig på adressen bvigstrom@hotmail.se