Alebackastugan

Kategori: Torp

Koordinater: 58.209747, 13.554436

Information om Alebackastugan

Stugan har troligen byggts av Bossgårds, men när saknas uppgift om.

De första som omnämns boende i stugan är Alebackatöserna som kom flyttandes dit från Holmängen i Gudhem. Därav har stugan fått sitt namn troligen.

Töserna hette Augusta Svensson och Anna Johansson och var ogifta. Om något släktförhållande dem emellan finns inget omtalat.

På den tiden då postbärare Frans bar post till Jättene så besökte han ofta töserna och fick då kaffe och hade en del nyheter att betala med.

Frans postled var att han kom från Knype och över gärdena till Bossgården och vidare till Jäppagårdens gavel där samtliga postlådor för hela Jättene by var uppsatta på rad. Sedan gick han genom Drygstorp och åter mot Gudhem.

En tid på 40-talet så bodde Lennart och Ulla Gustavsson där. E.v. är Per född under denna tid.

Enligt Ing-Britt så skall Simon eller någon annan från Skattegården ha bott där en tid. ( Simon är broder till Atrur i Skattegården).

Under några år och fram till 1954 så bodde Ing-Britt Hermansson tillsammans med sin fader Jacop där. De kom ditflyttandes från ett ställe som kallades för Jacopa och låg ovanför Johns i Jutagården.

Då fadern Jacop dog 1954 så flyttade Ing-Britt till Olle Hermansson.

Under en tidsperiod så hyrades stugan av Karl Häger som kom från Telacka i Gudhem. Häger var ensamstående och festade om en hel del. Festandet skedde ofta ihop med Smeskes Anders.

Häger flyttade därifrån och till lillstugan hos Bergviken på Nyhem. Häger var en uppseendeväckabde lång och smal person.

Historia om Häger då han var inne på Skaraslakteributiken vid kötttorget för att handla falukorv. Expediten frågade då hur många hekto det skulle vara? Häger svarade då att han ej använder hekto utan brukar mäta den i halvmeter.

Sedan användes stugan som sommarstuga och hyrades under ett antal år av Gunter Jockish.

Gunter och Ulla Kruglie som lång tid tillbaka hyrt Richards som sommarstäle blev uppsagda därifrån på grund av förestående renoveringsarbeten. Gunter och Ulla flyttade då till Alebackastugan.

Skrivet av Stig Svensson, JätteneTillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Cecilia Blomberg