Gotlands län

Kategori: Län

Koordinater: 57.483749, 18.500976

Information om Gotlands län

Gotland (Gutland på gutniska) är en svensk ö i Östersjön cirka 100 km öster om det svenska fastlandet..

Gotland är också, tillsammans med de omkringliggande öarna Fårö, Karlsöarna, Gotska Sandön, Östergarnsholm samt flera mindre öar, ett svenskt landskap och en region.  Landskapet är även ett län, en region samt ett kyrkligt stift.

Huvudön är till ytan 2 994 km², länet och landskapet är till ytan 3 151,4 km² medan ytan inklusive insjöar är 3 183,7 km² .

Under sommaren besöker mängder av turister Gotland, inte minst det världsarvsförklarade Visby, som är öns enda stad. På ön finns 92 medeltida kyrkor och flertalet kyrkoruiner vilket gör Gotland till Sveriges kyrk tätaste kommun

Gotlands län är ett av få som helt och hållet överensstämmer med det historiska landskapet, detta beroende på den naturliga avgränsning som det insulära läget skapar. Notera dock att länet inte enbart sammanfaller med Storön, utan inkluderar alla närbelägna öarna.

 

Historia

Vid freden i Brömsebro 1645 blev Gotland svenskt. Wisborgs slott i Visby, som tidvis varit en utgångspunkt för sjöröveriet som bedrevs från ön, sprängdes och revs av danskarna när de för andra och sista gången avträdde ön till svenskarna 1679. Ön förde en tynande tillvaro även efter försvenskningen. Det svårt härjade Visby började återuppbyggas i slutet av 1600-talet, men dess roll som internationell storhamn var över sedan länge. Övriga delar av ön präglades av isolering och fattigdom. Under 1800-talet började jordbruket utvecklas. Öns vidsträckta myrmarker dikades ut. Mot slutet av århundradet påbörjades en viss industrialisering i Visby och järnväg drogs över ön. 1900-talet präglades först av den ökande industrialiseringen, men så småningom av den allt mer dominerande turismnäringen. Gotland började bli populär som turistort bland det sena 1800-talets societet genom prinsessan Eugène som bodde i sommarvillan vid Fridhem i Västerhejde socken på västra ön sedan 1860-talet. Stora sommarhus uppfördes på 1910-talet i badorten Ljugarn på Gotlands östkust, och 1955 grundades där Vitvär semesterby som den första i sitt slag på ön.


Bildgallerier från Gotlands län

Visa fler bildgallerier från Gotlands län ›


Bilder och dokument från Gotlands län

Visa fler bilder & dokument ›


Hembygdsföreningar

Visa fler hembygdsföreningar ›


Platser i Gotlands län
Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

bb2