Skvalhällen

Kategori: Torp

Skvalhällen var soldattorp i Ydre kompani rote 63. År 1902 upphörde Skvalhällen att vara soldattorp. Torpet är idag en välskött fritidsstuga.

Koordinater: 57.883957, 15.434650

Information om Skvalhällen

Skvalhällen var soldattorp i Ydre kompani rote 63. År 1902 upphörde Skvalhällen att vara soldattorp. Torpet är idag en välskött fritidsstuga.Till torpet Skvalhällen kommer man via avtagsvägen österut vid Högbron på Kisavägen. Ca 2 kilometer in på denna väg förbi sjön Narven går en avtagsväg upp mot den gamla gården Probbarp. 500 meter in på denna väg ligger torpet på södersidan. Det ligger alldeles intill gränsen mot Tidersrums socken. Sitt namn kan det mycket väl ha fått utifrån den lilla bäck som rinner alldeles bakom torpet och som kommer ner från sluttningen: ”Torpet på berghällen vid den skvalande bäcken”. Namnet har även skrivits som Skvalhällsstugan och Skvalhällstorpet. En stavning som förekommit är Skvalehälla.

Några noteringar angående torpet före 1678, då det förekommer i dödboken, har inte kunnat återfinnas. Det troliga är, att det tillkom under Herbergshult i mitten av 1600-talet, i princip som ett jordtorp, för att i samband med indelningsverkets införande på 1680-talet utses till soldattorp i rote 63. Den första noterade i kyrkböckerna, dödboken, är Ingeborg Karlsdotter år 1678. Omkring 1680 bodde också familjen Måns Karlsson och Ingrid Jönsdotter i torpet. Deras första barn föddes i Skvalhällen 1680. Torpet omnämns första gången som soldattorp 1685 med soldaten Samuel Karlsson och hans hustru Kerstin Jönsdotter. De båda bodde, enligt kyrkböckerna, på platsen som civila, innan Samuel blev uttagen till knekt. Det var de tre gårdarna i Herbergshult, som svarade för roten. Skvalhällen förblev soldattorp i Ydre kompani rote 63 ända fram till indelningsverkets avveckling i roten år 1902.

Den siste fast boende på torpet var Karl Sigurd Hallberg , som flyttade in 1945 och levde där till sin död 1956. Marken arrenderades av Martin och Elsa Bruzell, som bodde i Snarbygget. Det gamla knekttorpet blev därefter fritidsbostad.

Herbergshultsbönderna ägde torpet fram till Statens köp 1908. Staten var ägare fram till 1996, då man lät stycka av huset med 3047 kvadratmeter tomt och sålde till privatperson för 75.000 kronor.

Idag återstår bostadshuset med bod och jordkällare. Huset är nyrenoverat och området välskött.


Bilder och dokument från Skvalhällen

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Björn Johansson