Nedergården

Kategori: Småhus, Villa, Stuga, Hyreshus

Bläsekullen/Nedergården 29:2

Information om Nedergården

Bläsekullen/Nedergården 29:2Avstyckad gård som nu består av villa med garage. Garaget är en ombyggd del av den gamla ladugården som fanns förr. Huset byggdes ut och renoverades 2003 på nedervåningen och renoverades på övervåningen 2007.
Tillhör Friggeråkers församling.

Det finns två teorier om varför gården kallas för Bläsekullen, den ena kommer av barnbarnsbarn till Gustav Larsson (ägare av gården 1910) som födde upp hästar som hade en vit bläs.
Den andra går längre tillbaka i tiden och menar att kreaturen kunde få lite lä vid kullen eftersom det ofta blåser där.

Nuvarande ägare sedan 2000, Roger Johansson och Cecilia Blomberg.

Tidigare ägare: Sven Ivan Henry Karlsson som köpte det 1981 av Marietta Ljungkvist.
Innan dess ägdes det av Richard Arvidsson som köpte det 1972 av Gunnar Gilbertsson och Bengt Larsson, då styckades marken av. Innan dess ägdes det troligtvis av Linnea Johansson och i boken Gods och Gårdar 1941 står även hennes bror, Linnar Johansson med som arrendator. Han bodde i det lilla huset ( flygeln, som inte finns kvar idag).

Innan dess ägdes det av deras föräldrar, Gustav Richard Larsson (f.1881) och hans hustru Nathalia (f.Hermansson). De hade tre barn, Linnea Johansson (f. 1906), Linnar Johansson (f.1908) och Tekla (kallades för Tea, f. 1923).
Gården benäms då Näregården, Jättene. totalt 21 ha, därav 9,5 ha åker, 11,5 ha skog och hagmark. Tax.v. 13.000.
Jodart: svartmylla på grusbotten. Skog- blandad lövskog. Mang.byggnad: inredd med vattenledning, uppf 1923, flygeln av okänd ålder. Ekonomibyggnad, ombyggd 1910, 2 hästar, 1 unghäst, 5 kor, 1 ungdjur, 1 modersugga och höns till husbehov (Ur Gods och Gårdar).

Ägare innan dess var Gustavs föräldrar, Lars Johan Johansson och hans hustru Emma ( f. Lundahl i Hedegården, Jättene) (Genline).


Bilder och dokument från Nedergården

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Cecilia Blomberg