Munksäter

Kategori: Gård

Visa karta
Munksäter
Koordinater: 58.666270, 16.908036

Information om Munksäter

Gården ligger vid vägen mot Nävekvarn. Åren 1881-1900 bodde statardrängen Erik Gustav Eriksson och hans hustru Maria Charlotta Sandberg här.

Det finns en muntlig tradition som berättar att det legat ett kloster vid Munksäter. Enligt sägnen skall lik efter nyfödda barn ha hittats i en närbelägen bäck, vilket skulle vara bevis för munkarnas sedeslösa liv. Enligt samma sägen lät Gustav Vasa på en av sina räfstresor riva klostret. Klostret skulle ha varit någon slags filial till Stjärnholms kloster. Sägnen finns upptecknad i Ortnamnsarkivet i Uppsala, efter intervjuer med lokalbefolkningen som gjordes 1935.

Under kyrkbokföringstid har det däremot inte funnits någon bebyggelse vid Munksäter förrän 1877. På en karta från 1707 omtalas Munksäter som en äng. Säter betyder ”utmarksäng”. Det finns inga som helst belägg för att det skulle ha funnits ett kloster i Tunaberg. Kanske är det namnet Munksäter, eller det faktum att Vadstena kloster ägt en stor del av Tunaberg, som gett upphov till spekulationerna om att munkar startat bergsbruket. Namnet Munksäter skulle kunna förklaras av att det låg kala berghällar i ängen, påminnande om munkarnas tonsur, men det är bara min egen gissning. Det finns även en holme i Bråviken som kallas ”Munken”.


Bilder och dokument från Munksäter

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Anne-Charlotte Regner
Om du har information om platser eller bilder är du välkommen att ringa mig på telefon 076-80 50 880 eller skriv till mig på adressen acregner@gmail.com