Båtsmanstorp nr 65, Österbergstorpet

Kategorier: Båtsmanstorp, Torp

Österbergstorpet var bostad för båtsmannen nr 65 Österberg vid Smålands Båtsmanskompani.

Koordinater: 56.867484, 16.268599

Information om Båtsmanstorp nr 65, Österbergstorpet

Österbergstorpet var bostad för båtsmannen nr 65 Österberg vid Smålands Båtsmanskompani.I källorna Ryssby Socken och Skäggenäs Historia påstås att båtsmannen 65 Österberg hörde till Skäggenäs rote. Detta måste emellertid vara felaktigt för såväl husförhörslängderna som verket ”Statistiskt sammandrag af svenska indelningsverket” av C. Grill placerar torpet och båtsmannen till Böle rote.
Husförhörslängden för 1881-1891 har som båtsman på torpet Johan Alfred Persson Österberg och hustrun Emma Sofia Jonsson. De fick tre barn och bodde kvar till 1905 då de flyttade till Bäckebo socken. Därmed var ställets tillvaro som båtsmanstorp slut. Nästa innehavare var inte båtsman.
En trolig företrädare som båtsman var Johan Peter Jonsson Österberg. Husförhörslängden för 1881-1891 har honom som statdräng och sedan inhyses i något hus på Böle nr 7. Hans hustru var Emma Charlotta Jonsdotter. De hade fyra barn. Familjen bodde kvar till 1892 då de fick flytta till en annan bostad i Böle.
Husförhörslängden för 1861-1871 visar att Johan Peter Jonsson var dräng på gården Fagerhult nr 2 innan han 1861 blev antagen som båtsman med nr 65 och fick tillnamnet Österberg och bostad i Österbergstorpet.
År 1905 började torpets civila tid i och med att arbetaren Johan Ludvig Johansson Lindström, hustrun Alma Maria Appelgren och sonen Gösta Wilhelm flyttade in.
Kommunens debiterings- och uppbördslängd för 1925 visar att torpet då var friköpt från roten. Ägare var arbetaren Karl Olof Karlsson.
Torpet är nu utbyggt och används som familjebostad.


Bilder och dokument från Båtsmanstorp nr 65, Österbergstorpet

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Ingemar Alriksson