Skara tätort

Kategori: Tätort

Skara är en av Sveriges allra äldsta städer – staden har 201718 979 invånare och kommungränsen sträcker ut sig på en yta av 440 kvadratkilometer i Västergötland. I kommunen finns ett antal småorter däribland välkända klosterstaden Varnhem, som är ett populärt besöksmål.

Visa karta
Skara tätort
Koordinater: 58.386485, 13.439283

Information om Skara tätort

Historia

Skara är en av Sveriges äldsta städer och var viktig genom det vägmöte centralt i landskapet som staden kom att ligga vid. Staden låg också vid en gammal tingsplats (Götala) och fick dessutom ännu större betydelse som biskopssäte i Skara stift. Skara stift var först ett vidsträckt missionsstift med Skara som centrum, men senare efter kristnandet blev Skara istället en viktig kyrklig medelpunkt med bland annat två kloster. Flera viktiga möten hölls i Skara, exempelvis det stora svenska rådsmötet i juli 1326 och det svensk-dansk-norska rådsmötet i januari 1458. Svenska kungar vistades i staden tidvis, och söder om staden låg ett befäst slott, Gälakvist. Skara har flera gånger härjats av brand och härjningar under krigen mellan Sverige och Danmark. Den sista branden av större omfattning var år 1719.
Ortnamnet Skara  civitas Scarane (bestämd  plural) på 1070-talet, är som namnet uttalas idag egentligen en pluralform i genitiv (många ortnamn är pluralformer) och är besläktat med orden ”skära” och ”skåra”. Det syftar på en eller flera nedskärningar i terrängen mitt i Skara eller i dess närhet. Hur stort område namnet ursprungligen syftade på är ovisst. Det kan syfta på de små åarna Dofsan och Afsen genom staden

Källa Wikipedia 2018

Vill du se på film om Skara klicka här (En produkt från Kinnarps Filmproduktion)


Bildgallerier från Skara tätort

Visa fler bildgallerier från Skara tätort ›


Bilder och dokument från Skara tätort

Visa fler bilder & dokument ›


Platser i Skara tätortGata
Bygdegård

Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

bb2