Fröslida

Kategori: By

Koordinater: 56.873868, 13.057223

Information om Fröslida

Fröslida ligger vackert beläget precis vid kommungränsen mot Halmstad kommun. Byn var förr ett stort trävirkescentrum och under 1800-talet och början av 1900-talet flottades stora mängder virke via Nissan från Småland. Strömmarna driver idag vattenkraftverket i Fröslida som byggdes 1983.

I dag bor det ca 50 personer i Förslida, mitt i den halländska naturen när den är som bäst, bara ett stenkast från riksväg 26.

Särskilt i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var det propsen (ett virkessortiment; rundvirke; barkade granslanor) som dominerade. Förutom den props som kördes fram till järnvägsstationen, flottades mycket från Småland i Nissan. Propsen kapades och lastades på järnvägsvagnar i Fröslida för vidare befordran till England, som gruvstöttor eller till Island, som stängselpålar. Det var ett hårt jobb att skjuta järnvägsvagnarna i motlut upp till Hanastugan. 6-8 par propssågare och en del andra jobbare, som drog iland slanorna, hade ständigt arbete. Det arbetades hårt och arbetarna söp mycket.

Sulfitfabriken i Oskarström flottade en tid massaved i Nissan. Veden drogs upp ur Nissan vid Fröslida med så kallade spel. Detta drogs av en ångmaskin. Massaveden lastades på järnvägsvagnar och fraktades till Oskarström. Under bränslekommissionens tid fraktades ved i en pråm från Rävsbo till Fröslida. Bjälkar och sparrar kördes ända från Kragared och Karlstorp till Fröslida för att sedan fraktas på järnväg till Halmstad och sedan på båt ut i världen. Uppköparna var många, och man kivades om lassen och upplagsplatserna. Det låg virke överallt på Nissastigen och banvallen.

Nissastigen trafikerades huvudsakligen av häst och oxfordon och man såg även många fotvandrare såsom luffare, nasare, gårdsmusikanter och zigenare. Man gick långa sträckor såsom till Torup, Oskarström och Halmstad. Senare kom cykeln och det underlättade resorna betydligt. Tåget var dock det bästa trafikmedlet. Bönderna trafikerade vägen mycket. De körde till Halmstad och Kvibille, där de sålde ved, virke och jordbruksprodukter.


Bilder och dokument från Fröslida

Visa fler bilder & dokument ›


Platser i Fröslida
Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Bengt-Åke Torhall