Skilleby Kvarn och Såg

Kategorier: Sågkvarn, Vattenkvarn

Koordinater: 59.045899, 17.597263

Information om Skilleby Kvarn och Såg

Kvarnen i Skilleby användes endast för gårdarnas eget behov och då till att mala gröpe till djurfoder. Brödsäd för bakning malde man i allmänhet vid Åby kvarn.

Kvarnen vid Skilleby var i drift till inpå 1920-talet, men sedan blev vattenföringen så dålig att man upphörde med den verksamheten och rev kvarnen.

Rester av kvarnstenar finns vid platsen.

Enligt uppgift skall en kvarnsten ha fraktats till Kjulsta i Järna där den nu fungerar som skiva i trädgårdsbord.

Skilleby kvarn och Åby kvarn är troligen de enda två vattenkvarnar som funnits i Hölö socken. Övriga kvarnar som kunde utnyttjas var Saltå kvarn och Nykvarnen båda i Moraån i Järna, samt Kallfors kvarn också i Järna.

Man upphörde också att använda sågen vid samma tidpunkt och istället lånades sågbänken ut till personer som behövde såga. Sågbänken fraktades till den gård som behövde såga. Martin Gustafsson i Smedsta var 1931 med som hjälpsågare på sågen när de sågade upp gammalt timmer till plank, från en lada i Åkerby. Man ställde alltså upp den på Smedsta och drev den med en fotogenmotor. Axel Karlsson från Ekeby var sågare vid tillfället. Planket användes sedan för att bygga det boningshus i Smedsta, i vilket Olof Gustafsson i Smedsta, nu bor.


Bilder och dokument från Skilleby Kvarn och Såg

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Rasmus Eriksson