Karlberg Vrena

Kategori: Småhus

Visa karta
Karlberg Vrena
Koordinater: 58.868128, 16.659571

Information om Karlberg Vrena

Historik över stugan Karlberg i Vrena socken

Karl Johan Andersson var sockenskräddare i Vrena. Av brev från hans, till Amerika utflyttade, bror framgår att Karl Johan någon gång mellan 1885 och 1887 byggde stugan Karlberg. Här bodde han tillsammans med sin maka Tilda och sina barn Hilda, född 1878, Anna, född 1888 och Emil, född 1893. Dessutom fanns en son, Ville, som dog i TBC endast 20 år gammal. Både Karl Johan och Tilda dog 1906 och då ärvde deras barn Karlberg. Anna flyttade hemifrån, hon gifte sig med Olof Högberg och de drev ett konditori i Flen. Hilda arbetade som barnsköterska och bodde i perioder bland annat i Stockholm. Emil bodde kvar i föräldrahemmet och här bodde också Hilda när hon inte var i tjänst.

Av handlingar daterade 1927 verkar det som att Karlberg från början var byggt på ofri grund men med löfte att få köpa marken vid ett senare tillfälle. Så sker den 17 maj 1927 och vid det tillfället är det fröken Hilda Andersson som står som köpare. Köpeskillingen var 1 300 kronor jämte alla med köpet förenade kostnader.

Den 19 maj skriver Hilda följande till Konungens Befallningshavare i Södermanlands län:

Vördsamt anhålles om fastställelse av från ½ mantal Binklinge nr 2 i Vrena socken avsöndrade lägenheten Karlberg samt att detta namn åsättes detsamma.

Detta godkändes redan den 20 maj.

År 1954, troligen den 1 juni, köptes Karlberg av Folke Lövgren och hans fru Maja. Deras fasta adress var Åkervägen 77 i Enskede (Stockholm). De använde Karlberg som sommarnöje. I början gjordes inga omfattande förändringar av byggnaderna annat än ytskiktsunderhåll. Huset bestod av 2 rum och ett litet kök på entrévåningen, oinredd vind och en liten källare ute i skogen. Dessutom fanns ladugård, vedbod, hönshus, flera förrådsbodar och en sjöbod.

Redan 1955 köptes ytterligare mark, ett skogsområde på 5 000 kvadratmeter. Och nu kom även vattenområde att höra till fastigheten.

År 1970 drogs in vatten och huset byggdes till med en vinkel innehållande modernt kök, allrum, tvättrum med toalett samt ett duschrum.

Den 1 november 1989 fick sonen Torbjörn Lövgren Karlberg som gåva. Karlberg användes även i fortsättningen som sommarställe. Efter några år byggdes en liten gäststuga på ca 30 kvadratmeter och ytterligare några år senare påbörjades en stor tillbyggnad av huvudbyggnaden. Tillbyggnaden från 1970 revs på grund av rötskada. I stället byggdes en huskropp parallellt med det ursprungliga huset och en glasveranda. Allt byggdes i gammal stil för att sammansmälta med det gamla huset.

Den 1 oktober 2003 togs ett stort steg, då etablerade sig Torbjörn med Eva Lövgren som åretruntboende på Karlberg.

Efter fyra års boende är den nya delen av huset färdigbyggd. I den gamla delen har isoleringen förbättrats och nya elledningar dragits, men fortfarande återstår en hel del arbete.

Karlberg 2007-12-04


Bilder och dokument från Karlberg Vrena

Visa fler bilder & dokument ›Tillbaka till överordnad plats

Publicerad av

Teddy Munkesjö
Jag är föreningsredaktör för Vrena och Husby-Oppunda hembygdsförening. Om du har information om bilder eller platser som passar i Bygdeband är du mycket välkommen att kontakta mig. Tel: 0705 49 75 63 eller skriv till mig på adressen teddy.munkesjo@gmail.com.